Jak przygotować pierogi na parze
Pierogi, gotowane na parze, różnią się od zwykłych tym, że mają bardziej delikatny smak i miękką konsystencję. Zazwyczaj ciasto do pierogów na kilka robią na bazie sody i kefiru lub kwaśnego mleka.
Trzeba
-
- Do przepisu „Jagodowe pierogi na parze”:
- 2 szklanki mąki;
- 1 jajko;
- 0,5 łyżeczki soli;
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej;
- 300 ml kefiru lub kwaśnego mleka;
- 700 g polewy.
- Do przepisu na: „Twarogowe pierogi w podwójnej kotła”:
- 500 g twarogu;
- 1 jajko;
- 1 łyżka mleka lub serwatki;
- 1 łyżka masła;
- 2 szklanki mąki;
- 0,5 łyżeczki sody;
- masło;
- śmietana;
- cukier;
- sól.
Instrukcja
1
Jagodowe pierogi na паруПросейте w przestronny misce mąkę z sodą. Zrób w środku dołek, wbij młotkiem tam jajko. Wyrobić ciasto, stopniowo wlewając kefir lub kwaśne mleko.
2
Posypać stół mąką, połóż kawałek ciasta. Wyrobić ciasto, aż przestanie przyklejać się do rąk. Zwinąć ją w warstwie o grubości około 7 mm, Szklanką lub kubkiem wyciąć z niego kółka.
3
Jagody umyj, oczyść z pestek, wsypać cukier. Umieść przygotowany farsz na każdy okrąg. Залепите krawędzi.
4
Zagotuj wodę w garnku. Złóż gazy tkaniny w dwóch warstwach i napiąć na patelni, przywiązany do ramion. Umieść na niej pierogi, przykryć pokrywką. Czas gotowania – 7-8 minut.
5
Podawać pierogi na stół gorące. Jeśli są słodkie, można je smak z miodem, śmietaną lub dżemem. Z napojów świetnie komponuje się z pierogów kompot, kisiel i słodka herbata.
6
Jako nadzienia można użyć: jagody, owoce, twaróg, ziemniaki, grzyby. Jeśli pierogi są zjadane nie raz, potem można je обжаривать na patelni. Tak nie uwagi jak bułeczki.
7
Twarogowe pierogi w пароваркеПросейте mąkę przez sito. Wymieszać z sodą. Do mleka dodać cukier (0,5 łyżki), sól (0,5 łyżeczki), wlać do przesianej mąki. Вымесите ciasto. Досыпайте mąkę, aż ciasto przestanie przyklejać się. Zawinąć w folię, daj poleżeć na zimnie 30 minut.
8
Twaróg rozgnieść i wytrzeć. Dodaj jajko, dodać 1 łyżka cukru 0,5 łyżeczki soli, wymieszać. Wyciąć dziurkaczem od testu kawałek o wielkości małej śliwki, chwyć rękami, ułożyć творожную farsz, залепите pieroga.
9
Partie naczynia posmarować olejem, aby pierogi nie прилипали. Ułożyć pierogi. Gotuj na parze przez 10 minut. Gotowe pierogi polejcie roztopionym masłem, podawać ze śmietaną.
Porada
Ягодную farsz lepiej wrzucać w postaci całych owoców. Jeśli ich wcześniej rozgnieść z cukrem, nadzienie będzie wyciekał, a pierogi – powieść. Dla większej „sile” zaleca się dodawać do farszu trochę kaszy manny lub kukurydzianej.