Jak przygotować kaczkę faszerujemy kaszą gryczaną
Kaczka ma zdolność do gromadzenia się dużej ilości tłuszczu. Dlatego najlepszym sposobem jej przygotowania – to pieczenie w piekarniku. Aby urozmaicić smak tego ptaka, kucharze wymyślili wiele nadzienia z kaszy i warzyw. Prawidłowo przygotowana kaczka faszerowana kaszą gryczaną, zajmie godne miejsce na świątecznym stole.
Trzeba
-
- kaczka 1szt.;
- cebula 1szt.;
- marchew 1 szt.;
- kasza gryczana 2/3 szklanki;
- czosnek 1 główka;
- olej słonecznikowy 2 łyżki. l.;
- sól
- czerwony i czarny pieprz
- gałka muszkatołowa do smaku.
Instrukcja
1
Przygotuj farsz. Usuń z gryki zanieczyszczenia mechaniczne. Dobrze opłukać. Zalać zimną wodą tak, aby woda chroniła kaszę około 2 cm, doprawić solą, postaw na średnim ogniu. Po tym jak woda się zagotuje, ogień odrzucić i gotować do miękkości.
2
Przygotuj marynata do kaczki. Obrany czosnek posiekać na drobnej tarce lub za pomocą specjalnego urządzenia. Dodać sól, czerwony i czarny pieprz, gałka muszkatołowa, olej roślinny. Wszystko dokładnie wymieszać i pozostawić do zaparzenia 5-7 minut.
3
Kaczkę opłukać pod strumieniem zimnej wody. Drenaż za pomocą papierowego lub lnianego ręczniki. Ułożyć około 1/3 marynaty do wnętrza tuszki. Natrzeć kaczkę wewnątrz i na zewnątrz. Zostaw ptaka marynować w ciągu 40-60 minut.
4
Aż kaczka маринуется, przygotuj farsz. Pokrój cebulę w kostkę i пассеруйте go z niewielką ilością oleju roślinnego. Marchew pokroić w paski lub posiekać na tarce. Dodaj go na patelnię po tym, jak cebula będzie przezroczysta. Пассеруйте warzywa razem 5-7 minut.
5
Po tym, jak kasza gryczana jest gotowane, dodać do niej warzywa. Dobrze wymieszać, ostudzić.
6
Gotowym farszem napełnić tuszy. Szyć nićmi. Włóż kaczkę w rękawie w piekarniku, rozgrzanym do 250сС. Po 10 minutach zmniejszyć temperaturę до180оС. Po 40 minutach wyjąć kaczkę z rękawa.
7
Ułożyć kaczkę w kratkę. Kontynuuj ją piec jeszcze przez 40-50 minut. Gdy kaczka będzie gotowa i zdobywa złoty skórki, ułożyć ją na płaski talerz, udekoruj świeżymi ziołami i warzywami.
Porada
W rękawie do pieczenia, dodać kilka przebicia dla pary wyjść.
Aby tłuszcz, wydzielający się przy smażeniu kaczki nie palił, umieścić pod kratkę blachę z wodą.
Aby sprawdzić gotowość kaczki, pierce ją w kilku miejscach widelcem. Jeśli uwolniony przy tym sok jest przezroczysty – kaczka jest gotowa.