Jak przygotować filet z suma
Sum – duża rzeczna ryba jest od dawna ceniony w rosyjskiej kuchni za swoje tłuste, soczyste mięso. Som mieszka w илистых zbiornikach wodnych, to trzeba wziąć pod uwagę, jeśli przygotowuje się świeże ryby, i przygotować filet, usuwając nieprzyjemny zapach.
Trzeba
-
- Dla filet z suma z ryżem:
- 1 kg filetów soma;
- 100 g masła;
- 120 g białego wina;
- 50 g marchwi;
- 60 g korzenia selera;
- 50 g cebuli;
- 80 g posiekanej natki pietruszki i koperku;
- 200 g ryżu;
- 1 łyżeczka mąki;
- 3 g startej gałki muszkatołowej;
- 4 g mielonego czarnego pieprzu.
- Dla filet z suma w cieście:
- 400 g filet z suma;
- 100 g mąki;
- 1 jajko;
- 75 ml jasnego piwa;
- 20 ml oleju roślinnego;
- koperek i natka pietruszki
- cytryna (do dekoracji);
- sól.
- Dla filet z suma w garnku:
- 600 g filet z suma;
- 2 ziemniaki;
- 2 cebule;
- 1 marynowany ogórek;
- 50 g masła;
- 4 łyżki czerwonego wzmocnionego wina;
- 6 łyżki soku pomidorowego;
- zmielony czarny pieprz
- sól.
Instrukcja
1
Filet z suma z рисомНарежьте filet na porcje. Aby usunąć zapach tiny, umyć je w silnym zimnym roztworze solankowym, a następnie spłukać sól. Można natrzeć kawałki sokiem z cytryny. Umyj i oczyść marchew, seler i cebulę, pokrój je w plasterki. Połóż pokrojone warzywa z patelni, dodać połowę masła, ułożyć kawałki filety, zalać winem.
2
Rozgrzej piekarnik do 200 ° c, umieść na patelni i gotować do miękkości. W razie potrzeby, w rondlu, dodaj trochę wody. Wyjąć gotową rybę z piekarnika.
3
Rozgrzej na patelni 25 g masła, dodać mąkę, wymieszać, a następnie umieścić gałka muszkatołowa, pieprz i odrobinę soku z brytfanny, w którym тушилась ryby. Gotuj przez około pięciu minut, a następnie dodaj pozostałe masło, wymieszać i przecedzić przez sito.
4
Ugotować ryż, umieścić go na talerz, na wierzchu rozłożyć kawałki filety, zalać sosem, posypać natką koperku i pietruszki.
5
Filet z suma w кляреНарежьте filet na porcje. Przesiać mąkę, высыпьте w misce, odstawić jedną-dwie łyżki do обваливания kawałków. Zanurzyć w misce jajko, wymieszać, doprawić solą i dodać piwo. Wymieszać na jednolitą masę i konsystencji płynnej śmietany.
6
Zwinąć kawałki filety w mące, раскалите na patelni olej roślinny, обмакивайте kawałki w кляр i ułożyć na patelni. Smażyć z każdej strony po trzy-cztery minuty. Podawać w sosie z zielonego groszku, udekorować natką i plasterkami cytryny.
7
Filet z suma w горшочкеНарежьте filet w kostkę o boku około dwóch centymetrów. Oczyść ziemniaki i pokroić w kostkę tej samej wielkości. Pokrój w kostkę cebulę i podsmażyć na maśle na złoty kolor.
8
Weź dwa garnka do pieczenia, podziel smażone cebuli na dwie części, drobno pokroić marynowany ogórek. Ułożyć w każdym garnku warstwę cebuli, następnie kawałki filety, znowu warstwę cebuli, warstwę ogórka i warstwę ziemniaków. Doprawić solą, pieprzem, wlać w każdy garnek po dwie łyżki czerwonego wzmocnionego wina i trzy łyżki soku pomidorowego, zamknij pokryw i odłóż na pół godziny do piekarnika rozgrzanego do 200 ° c.
9
Zdejmij pokrywę i pozostaw doniczkach w piekarniku jeszcze na pół godziny. Podawać od razu na stół, присыпав рубленной zielenią.