Jak przygotować dietetyczną wołowiny

Istnieje opinia, że najlepiej dla dietetyczna nadaje się tylko niskotłuszczowe mięso drobiowe – indyk i kurczak, a także królik. Faktycznie poprawnie gotowanej chudej wołowiny też jest dobre dla zwykłej diety, nic dziwnego, że dania z tego rodzaju mięsa są w wielu dietetyczne „stoły”.

Trzeba

    • chudej wołowiny;
    • warzywa;
    • zioła;
    • przyprawy.

Instrukcja

1
Dla dietetyczna nadają się tylko niektóre kawałki filetu wołowego tuszy. Jest ich około 29. Należą do nich: płaska część boczku, can-łopatka część, пашина, udziec, itp. Dla każdej z tych części jest najbardziej odpowiedni sposób gotowania, tak steki na przykład podjęta smażyć, can-лопаточную część – gulasz z cukinii gotować zupę lub gulasz.
2
Aby pieczona wołowina nadawała się do zup, smażyć ją w niewielkiej ilości rozgrzanego oleju. Aby podsmażyć 250 граммовый stek wystarczy pół łyżki oleju lub masła. Jeśli boisz się, że mięso będzie wystarczająco miękkie, замаринуйте go do gotowania. Nie należy stosować gotowe mieszanki, ponieważ nie można kontrolować ich skład.
3
Gotowane mięso gotuj razem z warzywami i przyprawami. Weź dużej głębokiej patelni. Mięso umyć, włożyć do garnka i zalać zimną wodą. Doprowadzić do wrzenia na dużym ogniu, a gdy się zagotuje, zmniejsz do średniej. Zdjąć pianę. Umieść na 1 kg mięsa 2 obrane marchewki, 1 główkę cebuli, kilka głowic porów, różdżkę selera, liść laurowy i kilka gałązek tymianku. W specjalnym woreczku lub ситечке do przypraw, opuść bulion kilka gwiazdek anyżu, kilka pączków goździków, 5-6 krople pieprzu. Jeśli nie masz ani worka, ani ситечка, należy umieścić przyprawy, bulion, tak po prostu, ale potem nie zapomnij przecedzić bulion. Gotować wołowinę około 2 godzin, aż kawałek mięsa nie będzie swobodnie протыкаться nożem. Wołowina cały czas powinny być pokryte z bulionem, nie zapomnij, aby dolewać gorącą wodę.
4
Podawać gotowane mięso z sosem i warzywami. Takie mięso w zimnej postaci dobrze nadaje się do warzywnych sałatek, kanapek na цельнозерновом chlebie.
5
Smażyć małe kawałki wołowiny na oliwie z oliwek do na złoty kolor, jeśli chcesz gotować gulasz. Zagotować w garnku pokrojone łodygi selera i również pokroić marchewkę. Gdy marchew będzie dynia, fasolka szparagowa i gotować jeszcze 15-20 minut do miękkości. Aby zagęścić sos, rozpuścić łyżkę skrobi kukurydzianej w ? szklanki wody i dodaj do warzyw z mięsem. Podgrzać wszystko razem, mieszając, jeszcze przez 3-5 minut.