Jak przechowywać sos
Sosy dodają potrawom smaku szczególną. Można przygotować je samodzielnie lub kupić słoik od znanego producenta w supermarkecie – wszystko zależy od twoich zdolności kulinarnych i dania, które planują złożyć. Czasami jednak część sosu pozostaje niewykorzystany. Jak zapisać ją bez uszczerbku dla walorów smakowych?
Instrukcja
1
Jeśli chcesz zapisać gotowy sos na dwie-trzy godziny, umieścić go na łaźni wodnej. Nie wolno dopuścić, aby płyn gotuje – to pogorszy jej smak. Sosy na pan ajerkoniak bazie oleju nie należy podgrzewać powyżej 60 stopni, w przeciwnym razie będą one расслоятся.
2
Chcesz zachować domowy sos na dłuższy okres? Przechowywać w lodówce w temperaturze pokojowej, wlać do czystego szklanym słoju ze szczelną pokrywką i umieścić w lodówce. Mieszanki, przygotowane na bazie mięsnego, rybnego, grzybowy lub bulionu warzywnego, są przechowywane przez około tydzień. Mleczne i kremowe sosy zachowują swoje walory nie dłużej niż jeden dzień.
3
Domowy majonez jest przechowywany 2-3 dni, a ten sam sos z dodatkiem musztardy – do 6 dni. Do końca tego okresu mieszanka się nie psuje, jednak jej walory smakowe znacznie się pogarsza. Uważaj, aby w sos, schowany na przechowanie, nie dostały się kawałki obcych produktów – od takich dodatków może скиснуть.
4
Sosy przemysłowej produkcji zachowują swoje właściwości smakowe znacznie dłużej – od dwóch miesięcy do pół roku. Umieścić je w dolnej części lodówki. Metalowe pokrywy lepiej wymienić na bardziej wytrzymałe szklane lub gumowe. Jeśli sos jest zapakowany w puszce, umieść go w szklanej lub porcelanowej pojemnika i szczelnie ją zamknij.
5
Nie otwieraj wszystkie opakowania, kupione na zapas. Zamknięte banki umieścić w spiżarni lub w formie bufetu i откупоривайте tylko po tym, jak poprzednia opakowanie będzie wykorzystana. Należy pamiętać, że im mniej konserwantów w produkcie, tym krótszy okres jej przechowywania. Usuwając вскрытую słoiku w lodówce, należy przeczytać etykietę – tam podane są terminy, w ciągu których produkt może być używany w żywności.
6
Najkrótszy okres życia naturalnego koncentratu pomidorowego i świeżo przygotowany chrzanu, a przemysłowy majonez, ketchup i musztarda mogą być przechowywane bardzo długo. Do долгожителям należy i naturalny sos sojowy – otwarta butelka może stać kilka tygodni, pod warunkiem, że będzie ona szczelnie zamknięta.