Jak odmierzać mąkę
Wiele gospodyń okresowo borykają się z sytuacją, kiedy robią wszystko dokładnie według przepisu, a wypieki nie wychodzi. Ciasto okaże się zbyt gęste lub zbyt płynny, w wyniku czego produkt nie пропекается i z pieca trafiają do kosza. Pani zastanawia się, przecież ona wzięła tyle mąki, ile należało. Możliwą przyczyną niepowodzenia może być fakt, że ilość mąki w przepisie było prawidłowo na wspólne.
Trzeba
- – Mąka
- – Pomiar pojemności
- – Sito
Instrukcja
1
Mąka – to sypki produkt, którego właściwości różnią się od klasy do klasy. I nawet jeden i ten sam gatunek, wyprodukowana w różnych regionach, może mieć różną wilgotność. Dlatego w przepisach wskazuje się konsystencja ciasta, na który trzeba poruszać się po zmieszaniu składników.
2
Ale, niemniej jednak, jest to błąd odmierzania potrzebnej ilości mąki grają krytyczny rola w produkcji pieczenia. Najczęstsze wartości, spotykane w przepisach – gramy, łyżki, kubki i szklanki. Zawsze uważnie przeczytaj cały przepis, przed przystąpieniem do pracy. Na przykład, podczas просеивании mąka znacznie zwiększa się w zakresie, dlatego jeden kieliszek слежавшейся i szklankę przesianej mąki będą ważyć inaczej.
3
Pojemniki do mąki mają określoną objętość. Jedna filiżanka zawiera 240 ml, 1 łyżeczka – 5 ml, 1 łyżka – 15 ml i 1 szklanka – 200 ml. Jeśli w przepisie jest mąka mierzony w szalkach, napełnić filiżankę mąki, ale nie утрамбовывайте jej. Przesuń nóż w filiżance, aby usunąć mąkę na górkę. Górkę w kubki i szklanki zawsze trzeba usunąć, jeśli w przepisie nic nie mówi na ten temat oddzielnie.
4
1 szklanka mąki pszennej pierwszego standardowej wilgotności może pomieścić 140 gr. A w 1 kubek mąki najwyższej jakości będzie zawierać tylko 120 g produktu. Szlifowane szkło wypełnione do krawędzi, będzie zawierać w sobie 120 i 110 g mąki odpowiednio.
5
Przy wymiarowaniu mąkę łyżką, wygarnij produkt z opakowania i delikatnie dotknąć łyżce, aby otrząsnąć się duże skoki. Musi pozostać czysty mała горочка, równa około objętości łyżki. W końcu na łyżeczkę będzie 8 gramów mąki, w jadalni około 18-20 g.
6
Jeśli poprawnie są dozowane mąkę, ściśle przestrzegali receptury, u ciebie powinno wszystko się udać, i można z dumą postawić na świeże pieczywo na stół.
Porada
Jeśli nie masz sita, przesiać mąkę można poprzez zwykły durszlak