Jak przechowywać olej lniany
Olej lniany nie przekłada się w domu każdego, kto dba o swoje zdrowie. To zmniejsza ryzyko choroby niedokrwiennej serca, udaru mózgu, cukrzycy, miażdżycy, a także skutecznie zwalcza zgaga, wrzody, zaparcia, nadwaga, a nawet dżdżownicami. Jednak swoje właściwości ten cenny produkt zachowuje tylko przy odpowiednim przechowywaniu.
Trzeba
- – butelka z wąską szyjką z ceramiki lub ciemnego szkła;
- – lodówka lub piwnica.
Instrukcja
1
Do przechowywania oleju lnianego użyj szklane butelki z wąską szyjką. Wskazane jest, aby szkło było prawie czarne: brązowym, zielonym lub niebieskim. Można stosować i ceramiczne naczynia, ale w tym przypadku trudniej jest kontrolować ilość pozostałego produktu. Pojemniki z tworzywa sztucznego, w której często sprzedawany jest olej lniany, nie jest przyjazny dla środowiska, dlatego lepiej jest przelać.
2
Kupując свежеотжатое olej lniany na wycieki, na butelce należy wykonać oznaczenie z datą, to nie pozwoli ci przekroczyć okres przechowywania.
3
Przechowywać olej lniany w szczelnie zamkniętym opakowaniu. Podczas korzystania natychmiast należy zwracać pokrywę na miejsce, nie należy pozostawiać otwartą butelkę. Jest to spowodowane tym, że produkt jest bogaty w nienasycone kwasy tłuszczowe, łatwo вступающими w reakcję z tlenem zawartym w powietrzu. W rezultacie, przy dłuższym kontakcie z powietrzem olej „wysycha”.
4
Umieść produkt w ciemnym i chłodnym miejscu. W warunkach mieszkania najlepiej te warunki spełnia lodówka, a w prywatnym domu – piwnica.
5
Według komisarzowi receptę, aby utrzymać olej lniany świeże, dodać do niego прокаленную na patelni i chłodne soli kuchennej z obliczeń 1 łyżeczka na litr. W tym przypadku sól będzie służyć naturalnym консервантом, odbierając nadmiar wilgoci.
Należy zwrócić uwagę
Nie spożywać olej lniany, termin ważności już upłynął. Jest nie tylko bezużyteczne, ale może okazać się niebezpieczne.
Porada
Kup świeży olej lniany tłoczony na zimno i należy zwrócić uwagę na czas jego przechowywania. Zazwyczaj wynosi on wynosi 3 tygodnie. W ciągu określonego czasu przydatnych właściwości stopniowo utracone. Długi okres przechowywania świadczy o tym, że podczas produkcji zostały zastosowane stabilizatory i konserwanty. Taki produkt lepiej nie kupować.