Jak zatrzymać fermentację

Fermentacja, w szerokim tego słowa znaczeniu – utleniająco-redukcyjne reakcja niektórych grup bakterii, podczas której otrzymują energię w warunkach beztlenowych. Najczęściej proces fermentacji stosowane do otrzymania wina i alkoholu, ale czasami występuje konieczność przerwania fermentacji w chwili określonej zawartości cukru w winie.

Instrukcja

1
Tutaj powinny pochodzić z zasady, że im wyższa zawartość alkoholu w winie, tym więcej cukru można w nim zostawić. Zatrzymać fermentację w odpowiedniej chwili można na kilka sposobów. Prosty, ekonomiczny i przyjazny dla środowiska – obniżać temperaturę fermentacji. Najbardziej korzystnie wino „hula” w temperaturze 18-25 stopni C. Więc zatrzymać fermentację można przechylając naczynie z winem w chłodnym pomieszczeniu, o temperaturze poniżej 10 stopni c.
2
Przy produkcji wina domowego należy wziąć pod uwagę również i odmian roślin cechy jagód i owoców nadających się do jego otrzymania, warunki ich dojrzewania i recyklingu, warunki fermentacji i przechowywania gotowego wyrobu.
3
Istnieje jeszcze jedna metoda, aby zatrzymać fermentację – tlenki siarki opon. W odpowiednim czasie wino odkleić z osadu i dodać bezwodnik siarki 2,5-3,5 g na 10 l wina. To zatrzymuje fermentacji, wino okazuje się słodkim lub полусладким, w zależności od chęci.
4
Jeśli chodzi o utrzymanie produktu i zapobiegania pojawienia się bakterii, które mogą powodować fermentację, to można stosować sprawdzone środki ludowe, z których wiele: słoik z dżemem przykrywać gazą nasączoną spirytusem lub wódką, kompoty – пергаментом, a owoce należy przechowywać w dobrze wentylowanym, suchym pomieszczeniu, przekładając każdą warstwę gęstej rodzaju papieru.
5
Сбраживаться mogą substancje chemiczne, które mają nie w pełni utlenione lub odzyskane atomy węgla. Należą do nich aminokwasy, alkohole, kwasy organiczne i inne. W wyniku fermentacji zazwyczaj powstaje kilka produktów. W związku z wytworzonych i zgromadzonych w procesie produktów rozróżnia się spirytus fermentacji, маслянокислое, молочнокислое, пропионовокислое i inne rodzaje.Człowiek już dawno nauczył się korzystać z procesu fermentacji w celu uzyskania żywności, wina, alkoholu, dla najlepszego przechowywania żywności.