Jak pokroić arbuza
Trudno znaleźć człowieka, obojętny do арбузам. Te sezonowe owoce odświeżyć i ugasić pragnienie w czasie upałów, ale najbardziej pełnym smaku osiągają aksamitnej jesienią. Aby zjeść paski jagody, przy stole zbiera się cała rodzina, na czele której ma swój wierny sposób, jak pokroić arbuza.
Trzeba
- – arbuz;
- – ostry nóż;
- – deska do krojenia.
Instrukcja
1
Umyte owoce umieścić pionowo w misce. Wyciąć z niego końcówki z ogonkiem i odłóż na bok. Wytnij w дольке płodu wraz ze skórką i раздавайте domowników. Nie съеденную część arbuza przykryć wierzchołek i odłóż do lodówki.
2
Przekrój podłużny arbuz jego równikowej części, a następnie górną część pokroić na pół. Umieść четвертинку płodu miąższu na deski do krojenia, podziel na pół i pokroić arbuza i dokładni kawałki. Rozłożyć plasterki na tacy lub talerzu.
3
Przez cały arbuz pokroić na cztery części. Mam je od spodu wyciąć część deski tak, aby stała stabilnie na tacy. Nożem oddziel miąższ i, nie wyjmując ją ze skórki, pokroić na kawałki. Rozłóż plasterki na przemian w różne strony – będzie piękna krojenie w wazonie.
4
Pokroić arbuza na pół wzdłuż linii równika, umieścić owoc cięcia na danie. Pokrój jagody, przesuwając nożem od wierzchołka w dół, nieco zaokrąglonymi kawałek. Kiedy będziesz brać kawałki arbuza, pozostałe będą składały się wachlarzem.
5
Zrób z arbuza koszyka do sałatki owocowej. Do tego na banana końcówką noża zaznaczyć kredą linię połowy, od niej w górę przesuń dwie linie równoległe do przyszłego uchwyty. Wykonaj odpowiednie nacięcia, górna krawędź kosza udekoruj nacięciami, łyżką wyjąć miąższ. Zrób sałatkę owocową, za pomocą арбузную miąższ, i napełnić kosz deserem.
6
Pokazując wyobraźnię, można pokroić arbuza w postaci łodzi lub ptaki. Zaplanujcie na banana pożądany obraz. Wykonaj nacięcia na krawędziach, ostrożnie wyjmij nadmiar skórki wraz z miąższem. Podczas wykonywania skomplikowanych kształtów przecinać arbuz na małe fragmenty, aby nie uszkodzić resztę. Do jedzenia arbuza rzeźby rozdaj gościom łyżki.