Jak piec w piekarniku бедрышки

Kurczaka бедрышки często przyjść z pomocą każdej gospodyni i w wakacje, i w dni powszednie. Opcji gotowania jest bardzo dużo – idą do polewy, zupy, террины. Najprościej piec biodra jako samodzielne danie lub od razu z dodatkami.

Trzeba

    • ud kurczaka – 6 sztuk;
    • sól – do smaku;
    • czarny pieprz – do smaku;
    • grejpfruta lub pomarańczy – 1 sztuka;
    • wino wytrawne – 1/2 szklanki;
    • przyprawy – do smaku;
    • olej roślinny – 2 łyżki.

Instrukcja

1
Przygotować marynatę z wina i soku z połowy grejpfruta, dodaj do mieszanki sól, pieprz, dowolne przyprawy do smaku. Sok z połowy pomarańczy użyj, jeśli wino ma zbyt kwaśny smak. Dobrze komponują się z kurczaka, majeranek, kolendra, tymiankiem, kurkuma, papryka czerwona, z nich jedna-dwie przyprawy do wyboru. Możesz użyć przyprawy do kurczaka.
2
Wlać marynatę размороженные i umyte ud kurczaka i pozostawić na 1 godzinę, a najlepiej na noc. W tym czasie mięso z kurczaka impregnowanej marynaty i zdobywa szlachetny smak i aromat.
3
Ułożyć biodra na blasze, wysmarowanej olejem, posmarować je z wierzchu oliwą z ziołami i припылите mąką do edukacji piękny rumiany kolor. Włożyć do piekarnika o temperaturze 200 stopni i piec danie 30-40 minut. Sprawdź gotowość pod koniec gotowania, проткнув udo nożem, jeśli wyłania się jasny płyn, to znaczy, że mięso jest gotowe, a jeśli сукровица – potrzymaj go w piekarniku jeszcze około 20 minut.
4
Gotowe pieczone бедрышки podawać na liściach sałaty ze świeżymi warzywami, np. z sałatką z ogórków i pomidorów. To danie doskonale nadaje się do wielkiego święta i drogich gości.
Należy zwrócić uwagę
W ten sam sposób można zamarynować i upiec бедрышки indyka.

Porada
Jako dodatek, запекаемого wraz z kurzymi бедрышками, najczęściej korzystają ziemniaki lub ryż. Ułożyć na natłuszczonej blasze umyte ziemniaki lub ryż, a na górze – wyfroterowane solą i czarnym pieprzem biodra. Jeśli używasz ryż, następnie wlać do wody, aby go pokryła. Następnie ułożyć na wierzchu pokrojony w krążki cebulę, posypać tartym serem i piec w piekarniku około godziny.

Można z kurzymi бедрышками piec kapustę i inne warzywa, ale to danie przy pieczeniu lepiej zamknąć od góry folią aluminiową. Ser w tym przepisie nie jest używany.