Jak piec mięso wieprzowe w piekarniku dużym kawałkiem
Jeśli chcesz zaskoczyć swoich gości święta i pyszne danie z mięsa – przygotuj wieprzowy, pokryty lukrem z miodu i musztardy. Wieprzowina pieczona z tego tradycyjnego brytyjskiego receptę, jest dobra i na ciepło, i na zimno.
Trzeba
-
- 2,5 kg surowego świńskiej szynki;
- 2 łyżki gorczycy;
- 4 łyżki płynnego miodu;
- maliny do dekoracji.
- Do solanki:
- 4 l wody;
- 200 g soli;
- 100 g cukru;
- pieprz czarny groszek;
- różdżka cynamonu;
- łyżeczka nasion kminku;
- 5-7 пбутонов goździki;
- 2 cebule;
- 4 ząbki czosnku,
- połowa z korzenia imbiru.
Instrukcja
1
Przygotować marynatę – rozpuścić w wodzie sól, cukier, dodaj łyżeczkę czarnego pieprzu groszkiem, cynamon, nasiona kminku, kilka гвоздичек, нашинкованный cebulę, posiekany czosnek i korzeń imbiru. Doprowadzić do wrzenia, przecedzić, ostudzić i nasączyć w tym roztworze mięso. Wieprzowina powinna być zanurzona w marynowane w pełni. Zostaw namoczoną szynka w lodówce na dzień, a najlepiej dwa.
2
Za kilka godzin do gotowania, wyjmij mięso wieprzowe w zalewie z lodówki, aby mięso nabrało temperatury pokojowej. Umieść go w naczyniu z wysokimi burtami. Starannie zamknij szynka folią po bokach i od góry, pozostawiając niewielką warstwę powłoki powietrza. Umieść mięso w rozgrzanym piekarniku. Piec w temperaturze 220°C – 230°c, w ciągu półtorej godziny.
3
Wyjąć wieprzowinę z piekarnika i ostrożnie uwolnić się od folii. Zostaw mięso na kilka minut, aby trochę ostygło. Przygotować lukier z musztardy i miodu. Aby to zrobić, wymieszać miód z proszkiem musztardy i wymieszać do gęstej jednolitej masy. Wlać wystudzoną szynka na deski do krojenia i delikatnie wnikliwie górna warstwa sadła „siatce”.
4
Nasmarować cały szynka z pomocą silikonowego pędzelka lukrem. Do dekoracji podłącz laski goździków.
5
Przenieś przygotowany kawałek w naczyniu i ponownie umieścić w rozgrzanym piekarniku. Piec wieprzowiny otwartej około 25 minut. Za to szynka ładnie rumiane z wierzchu i po bokach. Wyjąć gotowy szynka, trochę ostudzić i pokroić na cienkie plasterki. Według tradycji, запеченную tego przepisu wieprzowiny podawane z jabłkowym lub sosem żurawinowym. Nie przecinać cały kawałek na raz, pokrojona w wieprzowina szybko wyschnie i straci sok.
6
Przechowywać szynka w lodówce, szczelnie zawinięte w folię. W zimnym postaci to mięso świetnie nadaje się do kanapek.