Jak piec mięso wieprzowe w piekarniku dużym kawałkiem

Jeśli chcesz zaskoczyć swoich gości święta i pyszne danie z mięsa – przygotuj wieprzowy, pokryty lukrem z miodu i musztardy. Wieprzowina pieczona z tego tradycyjnego brytyjskiego receptę, jest dobra i na ciepło, i na zimno.

Trzeba

    • 2,5 kg surowego świńskiej szynki;
    • 2 łyżki gorczycy;
    • 4 łyżki płynnego miodu;
    • maliny do dekoracji.
    • Do solanki:
    • 4 l wody;
    • 200 g soli;
    • 100 g cukru;
    • pieprz czarny groszek;
    • różdżka cynamonu;
    • łyżeczka nasion kminku;
    • 5-7 пбутонов goździki;
    • 2 cebule;
    • 4 ząbki czosnku,
    • połowa z korzenia imbiru.

Instrukcja

1
Przygotować marynatę – rozpuścić w wodzie sól, cukier, dodaj łyżeczkę czarnego pieprzu groszkiem, cynamon, nasiona kminku, kilka гвоздичек, нашинкованный cebulę, posiekany czosnek i korzeń imbiru. Doprowadzić do wrzenia, przecedzić, ostudzić i nasączyć w tym roztworze mięso. Wieprzowina powinna być zanurzona w marynowane w pełni. Zostaw namoczoną szynka w lodówce na dzień, a najlepiej dwa.
2
Za kilka godzin do gotowania, wyjmij mięso wieprzowe w zalewie z lodówki, aby mięso nabrało temperatury pokojowej. Umieść go w naczyniu z wysokimi burtami. Starannie zamknij szynka folią po bokach i od góry, pozostawiając niewielką warstwę powłoki powietrza. Umieść mięso w rozgrzanym piekarniku. Piec w temperaturze 220°C – 230°c, w ciągu półtorej godziny.
3
Wyjąć wieprzowinę z piekarnika i ostrożnie uwolnić się od folii. Zostaw mięso na kilka minut, aby trochę ostygło. Przygotować lukier z musztardy i miodu. Aby to zrobić, wymieszać miód z proszkiem musztardy i wymieszać do gęstej jednolitej masy. Wlać wystudzoną szynka na deski do krojenia i delikatnie wnikliwie górna warstwa sadła „siatce”.
4
Nasmarować cały szynka z pomocą silikonowego pędzelka lukrem. Do dekoracji podłącz laski goździków.
5
Przenieś przygotowany kawałek w naczyniu i ponownie umieścić w rozgrzanym piekarniku. Piec wieprzowiny otwartej około 25 minut. Za to szynka ładnie rumiane z wierzchu i po bokach. Wyjąć gotowy szynka, trochę ostudzić i pokroić na cienkie plasterki. Według tradycji, запеченную tego przepisu wieprzowiny podawane z jabłkowym lub sosem żurawinowym. Nie przecinać cały kawałek na raz, pokrojona w wieprzowina szybko wyschnie i straci sok.
6
Przechowywać szynka w lodówce, szczelnie zawinięte w folię. W zimnym postaci to mięso świetnie nadaje się do kanapek.