Jak przygotować skrzydełka z kurczaka w miodzie
Skrzydełka z kurczaka, przeszklone w miodzie, danie nie tylko smaczne, ale i piękne. Miód daje niezwykle smacznych skorupy złoty, zapach i niczego nie podobny słodkawy posmak. Istnieje wiele przepisów kulinarnych, takich skrzydeł, jak oregano, jak i bliżej do klasycznego smaku.
Trzeba
-
- Klasyczna marynata
- 2-3 kg kurczaka skrzydła;
- 2/3 szklanki płynnego miodu;
- 2/3 szklanki musztardy dijon;
- 1/2 szklanki soku z cytryny;
- 1/2 szklanki oleju roślinnego;
- sól
- mielona papryka.
- Ostre tajski korniszon
- 1/2 szklanki płynnego miodu;
- 3 łyżki ciemnego sosu sojowego;
- 3 łyżki sosu rybnego;
- 1 limonki;
- 1-2 перчика chile;
- 4 ząbki czosnku;
- 1/2 łyżki mielonej kolendry.
Instrukcja
1
Kurczaka skrzydła umyć pod bieżącą wodą i wytrzeć do sucha papierowym ręcznikiem.
2
Klasyczny маринадСмешайте marynatę z miodu, musztardy, oleju i soku z cytryny, dodać trochę soli i pieprzu. Wlać tę mieszaninę do pojemnika, zanurzyć w niej skrzydełka, zamknij pokrywę i dobrze wstrząśnij, aby marynata zakrywał całą kurczaka. Zabierz pojemnik do lodówki na 1-2 godziny. Można marynować skrzydła i więcej, ale kilka godzin – tyle. Można gotować kurczaka marynowane skrzydełka z grilla, ale jeśli nie masz takiej możliwości, nadaje się zwykły piekarnik.
3
Rozgrzej piekarnik do 250 o C. Weź formę do pieczenia i posypać olejem roślinnym. Bierz skrzydła z pojemnika i ułożyć w formie, jeden po drugim, w jednej warstwie, wylać nadmiar marynaty. Pokrycie skrzydła folią aluminiową i piec przez około 45 minut.
4
Pozostałą marynatę wlać do garnka i doprowadzić do wrzenia. Zdjąć z skrzydeł folię aluminiową i posmarować za pomocą silikonowej kulinarnej pędzla każde z obu stron gorącą marynatą. Piec przez około 5-10 minut. Wyjąć skrzydła i ponownie nasmarować marynatą. Piec jeszcze 5-10 minut. Powtórz tę samą czynność po raz trzeci i ostatni.
5
Ostre tajski маринадПочистите i posiekać ząbki czosnku. Jeśli chcesz zrobić skrzydełka paląco ostry, po prostu kawałek papryczki chili pierścieni, wraz z nasionami. Jeśli chcesz mniej „gorące” korniszon, papryczki oczyścić z nasion. Z limonki wycisnąć sok. Wymieszać miód, sos sojowy i sos rybny, czosnek i pieprz. Замаринуйте skrzydła w ciągu od 30 minut do 24 godzin. Przygotujcie ostre tajskie skrzydełka na grilla.
6
Jeśli z jakiegoś powodu nie chcesz, aby twoje skrzydełka była поджаристая skorupa, można po prostu ugotować je do miękkości. Z octu jabłkowego, miodu, musztardy i chesnokodavku przepuszczone czosnku, wymieszać z sosem miodowo-горчичиный sos. Umieścić ciepłe skrzydła do pojemnika, zalać sosem i промаринуйте 15-20 minut. Dostaniesz miodowy smak i aromat, ale bez pieczenia lub palenia.