Jak otworzyć czekoladowy butik

Miłośników dobrej czekolady staje się coraz więcej. Kręcone smakołyki dla dzieci, luksusowe zestawy, egzotyczne opcje z przyprawami i oryginalnymi dodatkami, guzowata czekolada do gotowania domowego napoju – to wszystko chętnie kupują zarówno dla siebie jak i na prezent. Popularny przysmak może stać się podstawą przyszłego biznesu. Otwórz butik, gdzie zostaną przedstawione różne odmiany czekolady i wyroby z niego.

Trzeba

  • – status IP lub zarejestrowana osoba prawna;
  • – pieniądze na zakup towaru;
  • – pomieszczenie;
  • – personel;
  • – sprzęt do butiku.

Instrukcja

1
Wybierz format przyszłości butiku. Można zrobić nacisk na drogie ekskluzywne produkty różnych marek lub współpracować tylko z jednym dostawcą i reprezentować wyłącznie jego wybór. Dla większości regionów optymalnym będzie мультимарочный dział, gdzie można kupić produkty w różnych przedziałach cenowych.
2
Znajdź dostawców. Twój wybór powinien się różnić od standardowego, które oferują supermarkety i zwykłe cukiernicze sklepy. Poproś szeroki wybór czekoladowych zestawów, w tym i małych, w przystępnej cenie; białej, gorzkiej i mlecznej ryczałtowych czekolady z naturalnymi dodatkami. Sprzedaż limitowanych sezonowe kolekcje, czekoladowe kartki i cukierki ręcznie robione z różnymi smakami. Czekolada od lokalnych producentów uzupełnij importowanymi produktami najlepszych marek: belgijskimi, austriackich, francuskich.
3
Znajdź odpowiednie pomieszczenie. Możesz otworzyć oddział w centrum handlowym lub większym supermarkecie. Należy wybierać miejsca o dużym natężeniu ruchu – im więcej potencjalnych klientów zobaczy twój butik, tym większa szansa zakupu. Jeśli zdecydujesz się otworzyć sklep street-formatu, pierwszeństwo żywym ruchem pieszym ulicach. Dla działu wystarczy 10-12 m kw. powierzchni, sklep może być więcej – do 30 mkw. W takim pomieszczeniu można zapewnić dobrą ekspozycję towaru i zorganizować mały kącik do degustacji.
4
Zaplanuj projekt butiku. Zazwyczaj takie sklepy biorą w czekoladowo-kremowych kolorach pasujących do koloru podstawowego produktu. Dla obliczenia potrzebne są otwarte regały i przeszklone gabloty. Kup maszynę do gotowania gorącej czekolady – można dokonywać degustacji, a do tego pyszne zapach świeżo przygotowany napój będzie przyciągać klientów i służyć jako dodatkowe reklamy.
5
Zatrudnić personel. Do pracy w dziale wystarczy jednego sprzedawcy na zmianę. Przesuń szkolenia – ekspedientki muszą dobrze orientować się w ofercie butiku, pomagać klientom w wyborze, umieć tworzyć zestawy upominkowe.
6
Należy zapewnić właściwe warunki do przechowywania czekolady. Cukierki ręcznie powinny być wystawione w chłodziarce Marmurowa, ozdobny czekolada, zestawy wędliny, a także wagowe produkty są przechowywane na paletach, w temperaturze pokojowej.
7
Uważaj, aby smakołyki nie były narażone na wahania temperatury – od tego cierpi wygląd produktów. Okres przechowywania cukierków ręcznie nie przekracza pół roku. Resztki produktów списывайте – jeśli do sprzedaży trafi czekolada zaległa, twoja reputacja może poważnie ucierpieć. Należy pamiętać, że klienci sklepów oczekują od produktów bardzo wysokiej jakości – nie warto oszukiwać ich nadziei.
8
Aktywnie promuj swój własny butik. Zaplanuj system rabatów dla stałych klientów. Mośliwość degustacji, za duży zakup daje małe prezenty. Informacje o bonusach i nowościach вывешивайте w sklepie i drukowanie na ulotkach do rozdania klientom.