Jak otworzyć cukiernię punkt
Otwarcie cukierni punktu – finansowo kosztowny projekt. Jeśli zdecydujesz się rozpocząć biznes, najważniejsze – aby znaleźć najlepsze miejsce do wynajmu, poprawnie wszystko zaplanować i zorganizować. Specjaliści twierdzą, że cukiernia punkt opłaca się mniej niż za rok-półtora.
Instrukcja
1
Zacznij z cukierkami biznes z rejestracji w urzędzie skarbowym dokumentów indywidualnego przedsiębiorcy lub spółki akcyjnej – w zależności od tego, jaką formę własności wybrałeś.
2
Cukiernię punkt można otworzyć z halą produkcyjną, w którym będą upieczone tuż wyroby garmażeryjne, i jeden sklep. A z producentami wystarczy tylko współpracować. Wybór zależy od możliwości finansowych. Szacuje się, że otwarcie hali z minimalnym wyposażeniem będzie kosztować nie mniej niż 400 tysięcy euro.
3
W zależności od tego, jaką cukiernię punkt planujesz otworzyć, znaleźć lokal. Wcześniej dowiedz się, jakie wymagania stawiane są do takich instytucji Rospotrebnadzor.
4
Jeśli lokal znajduje się w budynku mieszkalnym, to wymaga oddzielnego wejścia z эвакуационным wyjściem. Dostawa surowców (jeśli otworzyć cukiernię z produkcją) musi być koniecznie z boku budynku, gdzie nie ma okien. Pojemniki na odpady powinny znajdować się nie mniej niż 25 metrów od domów mieszkalnych. Jakość wody musi spełniać zainstalowaną SES normy, a ilość wody musi w pełni zabezpieczyć potrzeby cukierni.
5
Postaraj się znaleźć miejsce dla swojej cukierni w centrum miasta, do pomieszczeń biurowych, budynków lub w szacownym dzielnicach miasta.
6
Znajdź zaufanych producentów, jeśli zamierzasz otworzyć sklep. Na początek wystarczy 10-20 gatunków chleba, 5-10 gatunków ciastek, 20 tytułów ciasta i ciastka.
7
Jeśli otworzysz w swojej kuchni, kawiarni lub kawiarnia, to zadbaj o moim asortymencie, a na herbacie można zaoszczędzić, wybierając na głównych odmianach.
8
Powierzchni 80 metrów kwadratowych w zupełności wystarczy, aby zorganizować handel wyrobami cukierniczymi i utworzyć strefę kawiarni.
9
Gospodarka cukierni punktu podobne koszty z jakąkolwiek instytucją zbiorowego. Do sporządzenia oceny skorzystaj średniej cyfrą: pomnóż 60 tys. zł za metr kwadratowy powierzchni całkowitej punktu. Należy pamiętać, że liczba ta jest używana do liczenia wydatków na cukiernię punkt w Moskwie. W prowincji koszty będą znacznie mniejsze.
10
Pozostało zakupić dla cukierni sprzęt: lady, gabloty i komory chłodnicze. Wynajem pracowników – i zacznij działać. Wszystkie pracujące z żywnością muszą mieć książeczki sanitarne ustalonego wzorca.
Należy zwrócić uwagę
Jeśli otwierasz tylko handlową cukiernię punkt, spróbuj znaleźć takich producentów, którzy produkują produkty wysokiej jakości. Wyroby garmażeryjne mają czas przechowywania. Nie zapomnij o tym i dokładnie liczyć ilość towaru, który zamawiasz dostawców.
Porada
Podczas rekrutacji i trzeba się pogodzić z wielkości jego produkcji. W pierwszym etapie wystarczy 10-15 osób do produkcji i 5-7 – do sklepu i małej kawiarni przy nim.