Jak napisać biznes plan dla kawiarni
Własna kawiarnia to dobry start w branży restauracyjnej. Jednak aby sprawa od samego początku poszło poprawnie i nie przynosił strat, należy napisać jasny plan biznesowy. Jest to szczególnie ważne, gdy chcesz przyciągnąć inwestorów lub ubiegasz się o uzyskanie państwowej dotacje.
Instrukcja
1
Wybierz niszę, w której będziesz pracować. Można otworzyć express-kawiarnia, lokal krajowej i międzynarodowej, kawiarnia, specjalizująca się w sprzedaży określonego produktu, na przykład potraw na grillu lub lodów.
2
Do otwarcia dziale biznes-planu szczegółowo opisać rodzaj kawiarni, jego grupy docelowej. Wprowadź organizacyjno-prawną formę działalności. Dla gastronomii najlepiej status przedsiębiorcy indywidualnego, który pozwala płacić podatki na uproszczonym schemacie. Ocenić stopień sukcesu projektu, obecność konkurencji, niezbędne informacje o okolicy.
3
Następny element biznes planu powinien zawierać szczegółowy opis samego projektu. Wprowadź ilość sal konferencyjnych i miejsc kawiarni, przewidywaną powierzchnię jadalni, kuchni i pomieszczeń gospodarczych, czas pracy przedsiębiorstwa. Opisz, jak zakładasz obsługiwać klientów i jaką kuchnię planujesz im zaoferować. Bardziej precyzyjnie narysować obraz przyszłości kawiarni, tym łatwiejsze będzie i dla ciebie, i dla potencjalnych inwestorów.
4
W punkcie „analiza rynku” wprowadź liczbę potencjalnych konkurentów w mieście i konkretnym obszarze, gdzie planowane jest umieszczenie kawiarni. Opisz błędy i osiągnięcia tych przedsiębiorstw i możliwości ich uwzględnienia lub usunięcia.
5
Sporządź plan produkcji. Tutaj powinno być określone, jakie pomieszczenie planujesz kupić, wynająć lub zbudować. Jeśli chcesz remont lub renowacja budynku, należy zaznaczyć tę opcję. Wprowadź życzenia do projektowania projektu i niezbędne materiały wykończeniowe.
6
Bardzo ważny punkt – materialnego projektu. Oblicz ilość sprzętu kuchennego, który jest ci potrzebny. Planuje zakup i montaż systemu wentylacyjnego, pieca konwekcyjno-parowego, grill, kuchenki elektryczne, urządzeń myjących, stołów rozkroju i komór chłodniczych. Nie zapomnij umiejętności techniki: ekspres do kawy, miksery, kuchenki mikrofalowe, слайсеры i tak dalej. Oblicz odpowiednią ilość mebli do sali, elementów dekoracyjnych, lamp, naczyń, urządzeń i wyrobów włókienniczych.
7
Opracuj menu podstawowe kawiarnia z uwzględnieniem jego specjalizacji. Zdecyduj, czy chcesz wprowadzić biznes lunchowe, specjalne menu dla dzieci, premie i komplementy dla gości. Nie zapomnij o alkohol mapę. Kawiarnia, oferująca obiady i kolacje, może zawierać w menu około 40 dań, w tym przekąski i desery, i nie mniej niż 50 pozycji napojów z uwzględnieniem herbaty, kawy i alkoholu. Dla lodziarni, sycące posiłki można wykluczyć, ale poszerzyć asortyment deserów, napojów bezalkoholowych drinków i kawy.
8
Oblicz potrzebną liczbę pracowników. Do kawiarni potrzebny jest dyrektor, cztery kuchni (po dwa na zmianę), tyle samo kelnerzy, sprzątaczki pomieszczeń i мойщица naczyń. Możliwe jest włączanie w stanie administratora i pomocniczych pracowników.
9
Szczególną uwagę zwróć na pisanie planu finansowego. Oblicz koszty na wynajem lub zakup lokalu, jego remont, zagospodarowanie terenie przyległym. Zapisz wydatki na projekt kawiarni, zakup sprzętu do kuchni i sali, wynagrodzenie personelu. Osobnym punktem określić, ile planujesz wydać na promocję i reklamę.
10
Ostatni punkt – przewidywane dochody przedsiębiorstwa. Obliczyć czas, po którym twoja kawiarnia musi wyjść na opłacalność. Zwykle nie przekracza 10-12 miesięcy. Podaj kwotę średniego paragonu, planowane pobieranie sali dzienne i wieczorne godziny. Obliczyć optymistyczny i pesymistyczny scenariusz rozwoju biznesu i wybierz za wzór skrzyżowanie.