Jak marynowane liście winogron
Z liści winogron można gotować bardzo smaczne dania. I aby cieszyć się nimi siebie i swoich bliskich nie tylko latem, ale i zimą trzeba umieć poprawnie je zbierać. Liście winogron można solić, konserwować i marynować.
Trzeba
-
- woda – 1 litr;
- sól – 1 łyżka;
- cukier kryształ – 1 łyżka;
- ocet – 2 łyżki.
Instrukcja
1
Liście winogron dokładnie umyć zimną, bieżącą wodą, daj się wysuszyć i delikatnie włożyć je na siebie w szklane słoiki o pojemności 0,5 litra (może być inne, ale lepiej nie w duże).
2
Następnie zalać je wrzącą wodą i przez 3-4 minuty wodę spuścić. Tę procedurę należy powtórzyć około 2-3 razy.
3
Następnie wlać liście winogron marynaty, przygotowanym według następującego przepisu: 1 litr wody, postaw na średnim ogniu, dodać sól i cukier.
4
Dokładnie wymieszać aż do całkowitego rozpuszczenia składników i wlać ocet. Jak tylko marynata się zagotuje, wlać do nich liście winogron.
5
Potem słoiki z marynowanymi pestek liści umieścić na 5 minut sterylizacji, po czym zamknij pokryw i przechowuj w chłodnym, ciemnym miejscu.
6
Aby zakonserwować liście winogron zbierz je suche i po 5-7 sztuk i skręcając w roladki, szczelnie ułożyć w полулитровые banki i zamknij капроновыми osłonami, uprzednio zanurzony je na 5-10 sekund w gorącej wodzie. Przechowywać w chłodnym, ciemnym miejscu.
7
Ponadto, liście winogron można przygotować z pomocą засола. Do tego złożyć je w banki tak samo, jak i kolorowych. Następnie wlać zimną, słoną wodą (100 g soli na 1 litr wody). Przykryć капроновыми osłonami i przechowywać w chłodnym miejscu, w piwnicy, na przykład. Około pół litrowa puszkę zużywa 330 gramów liści winogron i 180 ml solanki.
Należy zwrócić uwagę
Podczas zbioru liści winogron pamiętaj, że winogron czerwonych odmian liście sztywne, a u odmian białych miękkie i soczyste.
Porada
Do marynowania najlepiej nadają się liście winogron, które zebrane w czasie kwitnienia winorośli. W tym okresie liście są bardziej miękkie, delikatne i soczyste.