Jak gotować щавелевый zupa
Czym zaskoczyć domowników? Takim pytaniem zadaje wiele gospodyń, myśląc, codzienne menu. Odpowiedź jest prosta – przygotuj zupę z szczaw. Taki wybór zadawala nawet najbardziej zapalonych smakoszy. Ponadto, wzbogacić ich organizm w składniki odżywcze: nic dziwnego, że szczaw jest zielony копилкой witamin. Ale ta opcja dania jest dopuszczalna tylko w okresie wiosenno-jesiennym okresie, kiedy rośnie szczaw. Chociaż, jeśli masz małą go z góry, w takiej postaci to również nie zepsuje walorów smakowych zupy.
Trzeba
-
- ziemniaki – 8-10 sztuk;
- szczaw – 2-3 wiązki (świeży lub mrożony);
- rosół – 3 litry;
- gotowane mięso (kurczak
- wołowina) 300-500 g;
- 2-3 kurzych jaj;
- koperek
- natka pietruszki – kilka gałązek;
- sól;
- pieprz;
- cytryny lub kilka ziaren kwasu cytrynowego.
Instrukcja
1
Przygotuj mięso. Do tego wcześniej mrożone należy rozmrozić wcześniej i świeże lub rozmrożone dokładnie spłukać wodą.
2
Weź patelnię, wlać do niej wodę, około dwie trzecie, postaw na ogień i zajmij się przygotowaniem podstawy do zupy – rosół. Aby on był aromatyczny i bogaty, mięso należy umieścić w zimnej wodzie. Jeśli stawiasz na smaczne mięso, dodaj go do wrzącej wody.
3
Aż gotowane mięso, zajmijcie się przygotowaniem ziemniaków. Bulwy należy starannie wybrać, lepiej wybrać średniej wielkości, umyć, obrać i jeszcze raz spłukać wodą. Pokroić ziemniaki w paski lub w małych kostkę.
4
Jak tylko mięso gotowane, wyciągnij go z patelni, ostudzić. Pokroić na małe kawałki lub rozłożyć na „włókna”.
5
W rosół всыпьте i pokrojone ziemniaki. Jak tylko rosół z ziemniakami zacznie się gotować, doprawić solą i lekko pieprzem. Dodać mięso.
6
W tym samym czasie, szczaw opłukać i drobno je posiekaj. Można to zrobić nożem lub nożyczkami.
7
Jak tylko ziemniaki gotowane, w zupie trzeba dodać jajko. Wykonać to można na dwa sposoby. Do pierwszego – jajka należy ugotować na twardo, obrać z łupin, pokroić w drobną kostkę i dodać do zupy. Drugi sposób: surowe jajka rozbić w talerz, lekko posolić i ubić trzepaczką w gęstą pianę. Następnie powstałą masę cienkim strumieniem wlać do wrzącej zupy. Bulion należy stale mieszać łyżką, aby się z jaja była swoista „pajęczyna”. Daj następnie gotuj przez zupy jeszcze kilka minut.
8
Dodaj do garnka kilka kropli wyciśnięty sok z cytryny. Jeśli z cytryny pod ręką nie było, można go zastąpić kwasem cytrynowym. Tylko nie przesadzaj!
9
Na samym końcu do zupy всыпьте нашинкованный z góry szczaw. Aby zieleń nie straciła kolor, do garnka z potrawą dodać kilka granulek sody oczyszczonej.
10
Nie zbędne będą w zupie koperek i natka pietruszki. Ich zasnąć na chwilę przed zdjęciu garnka z ognia. Przy podaniu na stół zupę udekorować połówką jajka, ziołami i śmietaną.
11
Świetnie komponują się w tej zupie marchew, czosnek, korzeń pietruszki, pieprz czarny. Jajka podczas gotowania można wykluczyć, albo dodać go tylko jako ozdoby. A jako „środek zagęszczający” użyj mąki. Do tego roztopić na patelni kawałek masła, всыпьте do niego łyżkę mąki, wymieszać powstałą masę, wymieszać ją bulionem z zupy i wlać cienkim strumieniem mieszankę do garnka. Doprowadzić do wrzenia. Teraz danie można strzelać z broni.
Należy zwrócić uwagę
Możliwe jest przygotowanie „chudego” opcje щавелевого zupy. W tym przypadku główne składniki w nim będą woda, ziemniaki, szczaw, zieleń, cytryna. Taką zupę można jeść na zimno.
Porada
W razie potrzeby, dla grubości do zupy można dodać jedną łyżkę kaszy manny i dokładnie wymieszać, nie dając powstać „комочкам”.