Jak ugotować smaczną galimatias

Solanka – tradycyjne danie kuchni rosyjskiej. Warzone jest na stromym rosole z dodatkiem słodko-pikantne składniki: ogórki, grzyby, oliwki i kapary. W zależności od składników można przygotować mięso lub ryba galimatias.

Trzeba

    • Do mięsa solanki:
    • 500 g wołowiny z kością (do rosołu);
    • 300 g gotowanych lub smażonych produktów mięsnych;
    • 4 pikle;
    • 2 cebula;
    • korzeń pietruszki;
    • 2 łyżki koncentratu pomidorowego;
    • 3 łyżki oleju;
    • łyżka kaparów;
    • łyżka oliwek;
    • 100 g śmietany;
    • 1/4 cytryny;
    • liść laurowy;
    • sól.
    • Dla ryb solanki:
    • 500 g ryb;
    • 4-5 ogórków kiszonych;
    • 1-2 cebula;
    • 2-3 świeże pomidory (lub 2 łyżki koncentratu pomidorowego);
    • łyżka kaparów;
    • łyżka oliwek;
    • 2 łyżki oleju;
    • liść laurowy;
    • pieprz czarny groszek;
    • pęczek koperku lub pietruszki;
    • sól.

Instrukcja

1
Solanka mięsna. Umyj mięso, umieścić w garnku, zalać zimną wodą, przykryć pokrywką i postawić na ogień. Gdy woda się zagotuje, zdjąć łyżką cedzakową z powierzchni pianę. Za pół godziny włożyć do bulionu korzeń pietruszki i cebuli.
2
Dla nadania większej smak i złoty kolor połówkę cebuli i część korzenia pietruszki, smażyć z jednej strony na dobrze rozgrzanej żeliwnej patelni bez oleju. Następnie włóż je do bulionu i doprawić solą jego.
3
Gotować bulion jeszcze 2,5-3 godziny. Gotowe mięso wyjąć, które można dodać do galimatias, a бульону odstawić. Zdjąć z wierzchu tłuszcz i przecedzić przez częste sito lub serwetkę.
4
Oczyść i posiekaj pozostałą cebulę. Lekko podsmażyć na oleju roślinnym, dodać koncentrat pomidorowy, wymieszaj i sosów trochę bulionu, zgaście dziesięć minut.
5
Oczyścić od skóry ogórki, pokroić na dwie części i pokroić w plasterki. Wszelkie produkty mięsne (gotowane i smażone) mogą to być szynka, mięso, nerki, parówki, kiełbasa i pokroić w cienkie plasterki, umieścić w garnku z rumianą w томате cebulą, dodaj ogórki, kapary, liść laurowy, pieprz i sól, zalać bulionem i gotować przez pięć minut, dziesięć.
6
Przed podaniem włożyć do galimatias oliwki, śmietana, obrane plasterki cytryny, drobno posiekaną natkę pietruszki lub koperek.
7
Wyjazd na solankę. Oczyścić rybę umyć i zdjąć z niej filet z kurczaka i pokroić w plasterki. Z kości i bramek ugotować rosół.
8
Oczyścić cebulę i kroimy je w kostkę. Wlać na patelnię trochę oleju i podsmażyć cebulę. Następnie dodaj koncentrat pomidorowy i podsmażyć razem z cebulą minut pięć-sześć.
9
Umieścić w garnku kawałki ryby, kapary, почищенные i pokrojone w plasterki ogórki i pomidory, liść laurowy. Pieprzem i wlać wszystko gotowanym gorącym bulionem. Doprawić solą i проварите minut dziesięć-piętnaście.
10
Umyć koperek lub pietruszka, drenaż i drobno pokroić. Przed podaniem włożyć do galimatias oliwki i posiekaną zieleninę. Można również dodać obrane plasterki cytryny.
Należy zwrócić uwagę
Do gotowania ryb solanki nadaje się każda ryba, ale nie bardzo костистая i nie małe.

Porada
Aby solanka była smaczniejsze mięso i kiełbasę należy lekko podsmażyć przed dodaniem do garnka.