Jak gotować wiśniowe konfitury
Jasne, soczyste i piękne wiśniowe konfitury, o niezapomnianym smaku i zapachu, może stać się ulubionym przysmakiem nie tylko неугомонных dzieci, ale i starszego pokolenia.
Trzeba
-
- 1,5 kg wiśni, jagód;
- 1 kg cukru;
- 300 ml wody.
Instrukcja
1
Wiśnie opłukać wodą i переберите: usuń suche śmieci (gałązki, listki itp.), należy usunąć z ogólnej liczby małe, niedojrzałe, порченые jagody, oderwij szypułki. Wybrane dżem owoce dokładnie umyć, rozłożyć na durszlak i pozostawić na 12-15 minut.
2
Weź agrafki lub specjalnie przygotowaną drewniany kij, na przykład, wykałaczki i z jej pomocą ostrożnie usunąć z wiśni kości, uważając, aby nie doprowadzić do poważnego uszkodzenia jagody. Istnieją specjalne narzędzia do wyjmowania pestek z owoców, jeśli gotować dużo dżemu, kup taki przyrząd i zaoszczędzisz sobie czas i wysiłek.
3
Weź emaliowanej patelni (o pojemności 3-4 litrów). Złóż w niej zwolnione od kości jagody, warstwa po warstwie przyprawiając ją cukrem (800 gramów cukru), po czym zdejmij garnek w chłodne miejsce (piwnica, lodówka) na dobę.
4
Dobę później, weź małego garnka, wlać do niej 150 ml wody i doprowadzić do wrzenia. Всыпьте we wrzącej cieczy cienkim strumieniem cukier (100 g) i gotować syrop na małym ogniu 3-4 minuty, stale mieszając. Ostudzić go do temperatury pokojowej i dodać do garnka z wiśniami, dokładnie wymieszać. Garnek postawić na małym ogniu i ciągle mieszając, doprowadzić do wrzenia. Gotować dżem przez 3-5 minut, następnie wyłącz, poczekaj, aż ostygnie do temperatury pokojowej i odłóż w chłodne miejsce na 3-4 godziny.
5
Ponownie przygotować syrop cukrowy (150 ml wody i 100 g cukru) i ostudzić go do temperatury pokojowej. Dodaj syrop do garnka z dżemem i dobrze miesza, umieścić garnek z dżemem na powolny ogień. Doprowadzić do wrzenia, mieszając co pewien czas, i gotować 15-17 minut, po czym wyłączyć. Chłodzony do temperatury pokojowej dżem, odłóż w chłodne miejsce na 1,5-2 godziny.
6
Umieścić garnek z wiśni dżemem na małym ogniu, podgrzać do temperatury wrzenia i gotować, aż gotowane (25-30 minut). Kropla syropu gotowego dżemu nie będzie rozprzestrzenił się na talerzu, a skórka owoców wiśni będzie lekko przezroczysty. Chochla gorące wiśniowe konfitury na простерилизованным banków i podwiń. Odłóż w ciepłe miejsce na 5-6 godzin.