Jak gotować ryby
Chyba każdy z nas lubi potrawy z gotowanej ryby. Jest ona nie tylko smaczna, delikatna, aromatyczna i przydatne, ale i idealnie nadaje się do żywienioniowy żywienia.
Trzeba
-
- Ryby
- liść laurowy
- sól
- pieprz czarny groszek
- korzenie pietruszki.
Instrukcja
1
Aby przygotować rybę, najpierw trzeba ją załatwić. Do tego dobrze umyć rybę pod bieżącą wodą, oczyścić z łusek, usunąć wnętrzności, wyciąć skrzela. Jeśli ryby są duże, pokroić na porcje.
2
Wlać do garnka trochę zimnej wody, umieścić w niej ryby i postawić na silny ogień. Po zagotowaniu ogień trzeba odjąć.
3
Posolić, dodać liść laurowy, pieprz czarny groszkiem i korzeń pietruszki. Te przyprawy doskonale uzupełniają smak i nasycenie ryb. Gotować na małym ogniu przez 20-30 minut (zależy od wielkości ryby).
4
Gotowane ryby ostrożnie wyjąć z patelni, ułożyć na talerzu. Podawać z gotowanymi ziemniakami, świeżymi warzywami i ziołami.
Należy zwrócić uwagę
Nie trzeba długo gotować ryby, stanie się sztywne i невкусной. Nie warto kłaść rybę do wrzącej wody, ponieważ może ona pęknąć, lepiej umieścić w ciepłej. Przy wyborze ryb należy zwrócić szczególną uwagę na świeżość. Przy tym skrzela powinny być czerwone, oczy i łuski są czyste i błyszczące.
Porada
Podczas gotowania ryb nie warto wlewać dużo wody, im mniej, tym lepiej smakuje ona uda. Jeśli chcesz zachować więcej składników odżywczych w gotowej ryby, to najlepiej gotować ją na parze. Nie wylewać wywaru, jest bardzo przydatna do gotowania zupę lub sos. Aby łuski dobrze чистилась, opuść ryby na 1-2 minuty w gorącej wodzie.