Jak gotować okonia
Morskim окунем nazywają некрупную czerwono-złoty ryby (do 1,2 kg), bardzo podobną do słodkowodne okonia. Ona jest w bród mieszka w wodach północnego Atlantyku, ma grubo białym mięsem i zwykle sprzedawane w wędzone. Najczęściej tej ryby smażone lub pieczone, ale dla chudego stołu można smacznie gotować ucha lub galimatias.
Trzeba
-
- Do solanki z okonia:
- 1 świeży okoń morski (1,4 kg);
- 3 cebule;
- 4 łyżki. l. oleju roślinnego;
- 2 pomidory;
- 2 pikle;
- 150 g solonych grzybów;
- 16 oliwek i oliwek;
- 2 łyżki kaparów;
- 1 cytryna;
- 6 pieprzu;
- posiekany koperek
- sól.
- Do rybnego bulionu:
- 900 g rybnych kości
- głowa
- ogon;
- 1,5 l wody;
- 1 łyżeczka soli;
- 1 łyżeczka czarnego pieprzu groszkiem;
- 1 cebula;
- 1 liść laurowy.
Instrukcja
1
Разделайте okonia na filet: delikatnie odetnij костистые płetwy dużymi nożyczkami (staraj się nie pinprick), oczyścić z łusek, usunąć korzenie płetw, robiąc nacięcia u ich podstawy, z prawej i z lewej, usunąć wnętrzności, odciąć głowę i ogon. Z głowy usunąć skrzela.
2
Wyrzuć skrzela, łuskę i wnętrzności, resztę umieść w misce. Umyć tuszy pod zimną wodą, usuń dordzeniową kość, poprzez nacięcie wzdłuż grzbietu, dzieli kości na dwie lub trzy części i odstawić w misce. Filety włożyć do lodówki.
3
Ugotować wywar z kości, ogona i głowy: wlać je 1,5 l zimnej wody, postawić na małym ogniu, doprowadzić do wrzenia, zdjąć pianę, cebulę oczyścić, włożyć do wywaru, dodać również sól, czarny pieprz i liść laurowy. Gotować przez pół godziny, następnie daj бульону ostudzić i przecedzić, usuwając cebula i przyprawy.
4
Rozgrzej na patelni jedną łyżkę oleju roślinnego. Ogórki oczyścić ze skóry, pokroić w cienkie paski, włóż na patelnię i gotować przez pięć minut. Ułożyć duszone ogórki w misce, na patelni rozgrzać kolejną łyżkę oleju. Przygotuj pomidory: zanurzyć na kilka sekund we wrzątku, wyjąć, lekko ostudzić i zdjąć skórki. Pokroić na pół, usunąć nasiona, miąższ pokroić w kostkę i wrzuć na patelnię.
5
Ułożyć duszone pomidory do огурцам, na patelni rozgrzej pozostały olej, zlać zalewę z solonych grzybów, opłukać pod zimną wodą w дуршлаге, drobno pokroić w kostkę i podsmażyć na patelni.
6
Doprowadzić do wrzenia bulion, zanurzyć się w nim grzyby, cebula, pomidory, ogórki i gotować około dziesięciu minut. Filety pokroić w kawałki i umieścić w bulionie, następnie dodaj kapary i gotować przez dziesięć minut. Zdjąć patelnię z ognia i pozostawić trochę do zaparzenia.
7
Chochla kaszę do miski, umieścić w nich oliwki, oliwki i pokrojone w cienkie plasterki cytryny, posypać koperkiem.