Jak marynowane jaja

Kanapki z kawiorem – tradycyjny przysmak. Kawior nie tylko smaczne, ale także użyteczne. Poprawia krążenie, zwiększa odporność i zmniejsza ryzyko chorób sercowo-naczyniowych. Można kupić w sklepie gotową kawior, a można ukisić jej domu.

Trzeba

    • 500 g kawioru;
    • 1 litr wody;
    • 80-90 g soli.

Instrukcja

1
Opłukać pod bieżącą wodą икряные woreczki, umieścić w misce i надрежьте w kilku miejscach ostrym cienkim nożem.
2
Przygotuj рапу — roztwór do засола. Do tego zagotuj wodę, zdjąć z ognia i dać jej lekko schłodzić. Oczyścić średniej wielkości ziemniaki, umieścić ją w wodzie i zacznij dodawać sól. Jak tylko ziemniaki wyjdzie na jaw, rapa gotowa. Przy засолке łydki nie bój się przesadzaj рапу, najważniejsze — nie prześwietlić potem w roztworze kawior.
3
Usuń ziemniaki, wlać jaja рапой i zacznij mieszać widelcem lub trzepaczka, jak omlet, trzepaczką. W miarę jak film będzie się nawijać na wtyczkę lub corolla, usuń ją. Proces mieszania ikry trwa od pięciu do dziesięciu minut i zależy od tego, do jakich celów można gotować jaja. Jeśli się do długiego przechowywania, a następnie utrzymać ją w solance należy dłużej, a jeśli ma cię raz złożyć do stołu, to wystarczy i pięciu minut. Kawior w tym przypadku będzie малосоленой, i można ją przechowywać w lodówce nie dłużej niż dwa-trzy dni.
4
Spuścić z просоленной łydki рапу i usunąć pozostałe kawałki folii, które nie намотались na trzepaczki lub widelca. Następnie złożyć ikrę na durszlak lub sito i pozwól wodzie dobrze spłynąć. Przełożyć ją na gazę, złożone w kilka warstw, tie torbę i zawiesić minut na dwadzieścia-trzydzieści do wyschnięcia. Proces suszenia nie mniej ważny, niż засолка. Od niego zależy wielkość ziarna ikry.
5
Można do suszenia łydki nie zawieszać ją w gazę, a rozłożyć na ręczniku cienką warstwą, spłaszczyć łyżką i dać do wchłonięcia nadmiaru wilgoci, промокнув z góry.
6
Przeniesienie ikry w czystych słoików, zamknij pokrywę i umieścić w lodówce. Godzin przez pięć-sześć kawior będzie gotowa do spożycia.
7
Do długotrwałego przechowywania jaja należy przechowywać w рапе dziesięć minut, a po wysuszeniu ułożyć w wysterylizowanych słoikach, zalać cienką warstwą roślinnego масли i umieścić w zamrażarce. W smaku taki kawior będzie nieco gorzej, ale można zaopatrzyć się na zapas i używać w razie potrzeby.
Należy zwrócić uwagę
Nie można gotować i podawać kawior w metalowym pojemniku. Od niej kawior zdobywa nieprzyjemny smak. Według tradycji jaja serwowane w kryształowej pojemniku na małe kawałki lodu z srebrnymi łyżkami.

Porada
Do wyzwolenia ikry od folii można ją przed засолкой przepuścić przez maszynkę do mięsa.

Jeśli przypadkowo пересолили kawior, umyć ją w ciepłej przegotowanej wody, herbaty pozostawia lub mlekiem. Do tego wlać jaja płynem (dwa razy przekraczającej ilość kawioru), przytrzymaj pięć minut i spuścić na złożone w kilka warstw gazę lub sito.