Jak gotować „Gniazdo głuszec”

Sałatka w kształcie ptasiego gniazda – popularne danie. Dzięki prostocie, сытности i oryginalność dekoracji tę sałatkę można złożyć i do codziennych, i na świątecznym stole.

Trzeba

    • 500 g kurczaka;
    • 5 jaj kurzych;
    • 500 g ziemniaków;
    • 1-2 główki białej lub zwykłej cebuli;
    • 3-4 duże ogórki;
    • zioła do smaku;
    • sól;
    • majonez lub jogurt;
    • olej roślinny;
    • 3-4 jaja przepiórki do dekoracji.

Instrukcja

1
Filet z kurczaka umyć pod bieżącą zimną wodą, drenaż, umieścić w garnku, zalać zimną wodą, doprowadzić do wrzenia, posolić, gotować do miękkości około 20 minut. Wyjąć filety łyżką cedzakową, ostudzić i drenaż, pokroić na małe kwadratowe kawałki, lekko osuszyć na suchej patelni ze wszystkich stron i umieść w misce.
2
Umyć, oczyścić cebula biała, drobno накрошите. Jeśli nie masz białego łukasz, weź normalny, ale wtedy, po tym, jak нарежете go, wlać na 10 minut wrzącą wodą, aby usunąć gorycz z łuku. Odcedzić i przepłukać w zimnej wodzie.
3
Umyj i oczyść ziemniaki, pokroić w drobne, cienkie paski. Można również zetrzeć go na specjalnej tarce do koreańskich sałatek. Wlać na patelnię warstwa 1-1.5 centymetra oleju roślinnego.
4
Lekko podgrzej olej, aby nie брызгалось, ułożyć na patelni ziemniaki i podsmażyć na jasno-złoty kolor. Nie kładź raz dużo ziemniaków: trzeba, aby był w pełni pokryte olejem, inaczej plasterki слипнутся i źle обжарятся. Najlepiej gotować ziemniaki w kilku przyjęć małymi porcjami.
5
Umyć i oczyścić ogórki od skórki, następnie pokroić je w cienkie paski na 3-4 cm długości. Ugotować jajka na twardo, wyjąć żółtka. Drobno покрошите białka nożem lub zetrzeć na tarce. Umyć i drenaż zioła drobno posiekaj.
6
Umieść wszystkie składniki, za wyjątkiem ? pieczone ziemniaki i posiekaną zieleni w misce do filety i dokładnie wymieszać, doprawić solą. Włożyć do smaku majonezem lub несладким jogurtem, jeśli nie lubisz majonez, wymieszać jeszcze raz.
7
Zrób w środku niewielkie wgłębienie, połóż ziemniaki wzdłuż krawędzi zagłębienia, żeby się udało „gniazdo”. W nim umieścić gotowane i obrane jaja przepiórcze lub gotowane żółtka, którzy nie poszli do sałatki. Posypać sałatkę wokół „gniazda” drobno нашинкованной zielenią.