Jak czyścić marchew

Marchewka dodaje się do zup i sałatek, z niej przygotowują, polewy i nadzienia do ciast, wyciskany sok i pomocą dla dzieci puree. Doświadczone gospodynie robią nawet морковные ciasta, które bardzo podobają się сладкоежкам, nadzorującym postacią. Ale zanim zaczniesz kulinarne eksperymenty z udziałem pysznego korzeń, trzeba go wyczyścić, przeznaczając na ten proces jak najmniej sił i nerwów.

Trzeba

    • nóż do warzyw;
    • картофелечистка;
    • sztywna szczotka;
    • druciana gąbka do kąpieli.

Instrukcja

1
Przed przystąpieniem do czyszczenia, dobrze umyć marchewki. Jeżeli jest ona szczególnie zabrudzona, można moczyć korzenie w zimnej wodzie. Tak samo warto zrobić z ospały warzywem – zimna woda częściowo przywróci marchwi dawną soczystość.
2
Młode korzenie można nie czyszczone. Spacer po nim twardą szczotką, usuń zaciemnione miejsca i szczyty, odciąć górną część marchewki, która ma zielonkawy odcień. Lekko поскоблите ją nożem, pozbywając się resztek cienkich białych korzeni, opłukać pod bieżącą wodą. Warzywo jest gotowy do gotowania.
3
Większą i już trochę полежавшую marchew lepiej zwolnić od górnej skóry – z czasem staje się bardziej szorstka. Weź ostry nóż do obierania warzyw i zacznij złom warzywa korzeniowe, poruszając się od wierzchołka do wierzchołka. Usuwaj wszystkie plamy, uszkodzenia, подпорченные działki. Minus tej metody w dużej ilości śmieci, towarzyszącej czyszczenie. Do tego traktowanie znacznej ilości marchwi zajmie sporo czasu.
4
Spróbuj innej opcji – użyj przyrząd do obierania ziemniaków. Ten przyrząd z dwoma bezpieczne ostrzami, wzmocnionych na długiej rączce, odcina cienką długą skórkę i radzi sobie nawet z lekko подвядшими miękkie корнеплодами. Dla oczyszczenia uszkodzeń należy użyć ostrego rogu urządzenia. Takie czyszczenie pozwala zachować siły i nie zepsuć manicure.
5
Jeśli pod ręką nie było ziemniaczanego noża, weź sztywną metalową gąbki. Dokładnie przetrzeć marchew ze wszystkich stron. Gąbka do kąpieli usuwa cienką warstwę skóry górnej i ототрет najmniejsze cząstki brudu. Czyszczenie najlepiej jest wykonywać w rękawiczkach, aby drut nie zaszkodziła ręce.
6
Szczególnie starannie trzeba przetwarzać marchew, przeznaczoną do zasilania małych dzieci. Wybierz najbardziej świeże, nieuszkodzone egzemplarze. Oczyść je nożem, usuwając wierzchnią warstwę skóry, odciąć końcówki i końcówki warzywa, umyć go pod bieżącą wodą i обдайте wrzącą wodą. Po tym można przystąpić do gotowania marchewki i przygotowania przecieru warzywnego.