Jak zrobić sajgonki
To japońskie danie, jak rolki, już dawno przestało być uważane za egzotyczne, są tak kochany przez rosjan, że ludzie są gotowi zostawić dużo pieniędzy w restauracji i sushi-barze. Ale w tym przypadku nie jesteś pewien, jak świeże produkty używane i w jakich warunkach przygotowane sajgonki. Prędzej czy później będziesz miał chęć zrobić romantyczną kolację dla ukochanej z narodową potrawą kuchni japońskiej.
Trzeba
-
- „Nori”:
- bambusowa mata;
- ryż;
- nadzienie (wędzony węgorz
- łosoś
- ogórek
- awokado
- ser, itp.);
- sos sojowy;
- wasabi;
- marynowany imbir.
Instrukcja
1
Tak więc, pierwszą rzeczą, którą należy ugotować ryż (można kupić specjalny ryż do sushi lub użyć zwykłego krasnodar). Переберите szklankę ryżu i usuń z niego śmieci i kamienie, jeśli w ogóle. Starannie umyj pod bieżącą wodą kilka razy, do momentu, aż będzie przezroczysta.
2
Złóż umyć ryż z kadzi lub niewielkiego garnka i zalać zimną wodą (z obliczeń szklankę ryżu na dwie szklanki wody). Po tym, jak wody zakipiało, dodać łyżeczkę cukru i łyżeczkę octu, wymieszać. Odrzucić ogień, przykryć i gotować do miękkości (nie mieszać).
3
Aż ryż stygnie, przygotuj farsz. Mogą to być слабосоленая łosoś lub pstrąg, tuńczyk wędzony węgorz, kraby i krewetki. Można połączyć kilka składników, dodając do ryb świeży ogórek lub awokado. Ser tylko uzupełnienie jasny smak tego niezwykłego dania. Pokroić składniki paskami, użyj przy tym ostry nóż.
4
Pokroić arkusze wodorostów na dwie połowy. Rozłóż na płaskiej powierzchni stołu bambusowe maty, a następnie i umieścić na jej krawędzi arkusza „Nori” gładką stroną w dół. Weź niewielką ilość отваренного kleisty ryż i położyć go na powierzchni arkusza cienką warstwą, dla wygody można zmoczyć ręce w wodzie lub japońskim occie.
5
Następnie na wierzchu ryżu ułożyć najbardziej automaty farszu i delikatnie zacznij zwijać całą konstrukcję w rolki. Być może za pierwszym razem się nie uda, ale jakiś czas później, po długich treningów, swoje umiejętności pokaże swoje doskonałe wyniki. Pozostało tylko zwilżyć ostry nóż w wodzie i pokroić rolki na sześć-osiem równych części. Umieścić potrawę na płaski talerz i podawać z sosem sojowym, marynowanym imbirem i wasabi.