Jak zrobić naturalne wino ze śliwek
Słodkie wino śliwkowe, także znać jako Umeshu, jest popularnym десертным drinka w Japonii, Korei i Chinach. Istnieje kilka domowych wersji tego wina. Różnią się one nie tylko smakami produktu końcowego, ale i odmianę śliwek, które są niezbędne do produkcji składniki i terminami otwarcia migawki.
Trzeba
-
- Błyskawiczna wino śliwkowe
- duży ceramiczny dzban z gęstą pokrywą;
- 4 kg różowych lub czerwonych śliwek;
- 3,5 kg cukru;
- 1,5 litra ciepłej wody;
- 15 g aktywnych suchych drożdży;
- drewniana łyżeczka z długą rączką;
- filtr siatkowy.
- Шампанизированное wino śliwkowe
- 3 kg śliwek (najlepiej odmiany Texas śliwka);
- 3 litry wody;
- 1 kg перезрелых bananów;
- 350 g złoty rodzynek;
- 750 g cukru;
- 1 tabletka sodu метабисульфита(tabletki Кемпдена);
- 1 łyżeczka pektyny;
- 1 łyżeczka żywych drożdży;
- drożdże „Champagne”.
Instrukcja
1
Błyskawiczna śliwkowe виноСложите całe śliwki w duży ceramiczny dzban, wsypać 2 kg cukru i zalać ciepłą wodą. Na powierzchni wody równomiernie рассыпьте drożdże. Dokładnie wymieszać składniki drewnianą łyżką i przykryć słoik pokrywką. Zostaw stać w ciepłym i suchym pomieszczeniu na 4 tygodnie.
2
Otwórz słoik i spuścić cały płyn przez filtr do osobnego czystego pojemnika. Śliwki wyjąć i wyrzucić. Wyczyść dzban od wszelkiego rodzaju atmosferyczne i dobrze umyć go wodą z mydłem. Osuszyć.
3
W czyste, suche i dzbanka wlać przefiltrowanej cieczy, wsypać pozostały cukier, ale nie mieszaj. Przykryć słoik pokrywką i ponownie odłóż w ciepłe i suche miejsce. Co trzy dni wymieszać zawartość pojemnika drewnianą łyżką. Przez 14 dni chochla wino do butelek, zamknąć korkami i odłóż do lodówki.
4
Шампанизированное śliwkowe виноСливы umyć i dokładnie переберите. Zabierzcie zbyt miękkie pogniecione, boską formy wystąpienia. Odstawić je na kilka tygodni do czasu, aż staną się bardzo ciemne. Banany należy przechowywać w ciepłym miejscu, aby oni również перезрели.
5
W gorącej przegotowanej wody umieścić rodzynki. Do czystego pojemnika wlać śliwki i scrunch колотушкой do puree. Dodaj pokrojone w cienkie plasterki banany. Wsypać cukier i wlać gorącą wodę z rodzynkami. Wymieszać do całkowitego rozpuszczenia cukru.
6
Kiedy mieszanina ostygnie do temperatury pokojowej, dodać posiekany tabletkę Кемпдена. Przykryć pokrywką. Przez 12 godzin umieścić w mieszaninie pektyny. Jeszcze przez 12 godzin dodać świeże пекарские drożdże. Pozostaw mieszankę na trzy dni, do silnego fermentacji. Mieszaj wzorzec raz na dwa dni w ciągu 10 dni.
7
Ułożyć wzorzec w gazą i pozostawić do drenażu płynu. Napełnić butelkę z wylotu, всыпьте szampany drożdże. Zostaw wędrować w komorze na 2-3 miesiące, następnie wlać do butelki i zachować minimalny jeszcze trzy lata.