Jak zrobić lód do koktajli

Może się wydawać, że lód do koktajli w domowych warunkach nie stanowi żadnej trudności. Ale zwróć uwagę, jaki jest przezroczysty, często fantazyjnych kształtach i kolorach, lód do koktajli, które serwowane są w barach. Jak osiągnąć takiej idealnej przejrzystości i nadać kostki lodu specjalny tryb, aby zaskoczyć gości pysznymi koktajlami?

Trzeba

  • – oczyszczona woda
  • – formy lub jednorazowe woreczki do lodu
  • – ręcznik kuchenny młotek ( do lodu-frappé)
  • – sok, owoce i kawałki owoców (dla kolorowego lodu)

Instrukcja

1
W istocie, lód jest jedną z form wody, którą bierze się pod wpływem ujemnej temperatury. Woda ze zwykłej wody zawiera wiele zanieczyszczeń, po jej zamrożeniu dość mętny lód, który jest brzydki wygląd i nieprzyjemny smak. Dlatego, zgodnie z jedną z głównych zasad barmanów, przygotować lód tylko z czystej wody. Nie musisz iść do sklepu za destylowanej lub butelkowanej. Można użyć zwykłej, z systemu scentralizowanego zaopatrzenia, wymierzając jej czyszczenia w kilku etapach.
2
Przepuścić wodę przez filtr z włókna аквалена i gotować w zbiorniku bez kamienia. Idealnym rozwiązaniem będzie dać tej wodzie odstać. Znajdujące się w niej zanieczyszczenia w ciągu kilku godzin pojawią się w osad. Delikatnie wlać wodę do innego naczynia. Teraz można przygotować z niej lód do koktajli.
3
Do gotowania kręcone kawałków użyj bardzo wygodne silikonowe foremki do lodu. Są one w dużym asortymencie są sprzedawane w sklepach sprzętu. Woda do przygotowania lodu w takich formach powinna być w temperaturze pokojowej. Warunkiem do produkcji lodu w otwartych formach musi być jego zamrożenie w oddzielnym od produktów miejscu. Lód jest bardzo dobrze absorbuje zapachów z zamrażarki, więc należy umieszczać formy w wyznaczone miejsce w zamrażarce. Jeśli nie masz własnego miejsca w zamrażarce, użyj w takim razie jednorazowe woreczki do lodu, które nie pochłaniają zapachy.
4
Jeśli receptura koktajlu przewiduje wykorzystanie kolorowego lodu, przygotować go z dodatkiem soków, listków mięty lub jagód. Aby jagody i liście znalazły się wewnątrz kostki lodu, zamrozić warstwowo na grubość: płyn wlać jedną trzecią w formę, daj zamarznąć, a potem umieścić na liście mięty, kawałki owoców lub jagód i wlać do pozostałej cieczy. Kolorowy lód również przygotować przy użyciu послойное zamrożenie.
5
Niektóre koktajle wymagają w recepturze wykorzystanie płytkiej okruchy lodu – frappé. Do jej przygotowania w barach lód frakcje w specjalnych крэшерах. W domu można przygotować bez użycia specjalnego sprzętu. Ułożyć zamrożone kostki lodu na połowie czystego хлопчатобумажного ręczniki i przykryć drugą połówką. Weź młotek do mięsa i głupiej zerwać kawałki lodu w ręcznik. Potem zapakować do woreczków okruchy lodu do pojemnika, przykryć pokrywką i umieścić go w zamrażarce. Umieść okruchy na kieliszek przed samym wykonaniem koktajl.
Porada
Użyj do koktajli tylko świeżo przygotowane lód.