Jak zmierzyć waga produktu bez wagi

Zmierzyć ciężar produktów można łatwo i bez specjalnych przyrządów. Najważniejsze, dokładnie odnieść się do tego co jest pod ręką, a wynik można uzyskać wystarczająco dokładny. Dlatego, jeśli nie masz specjalnych wag kuchennych, a przepis należy zachować aż do grama, nie panikuj, a po prostu zacznij mierzyć.

Trzeba

  • Tabela pomiarów, produkty, naczynia.

Instrukcja

1
Najprostszym sposobem jest użycie specjalnej tabeli pomiarów. Znaleźć ją można łatwo w książce kucharskiej lub na specjalistycznych stronach w internecie. Oferuje ona średnią wartość tego lub innego produktu zawartego w herbaciarni, jadalni, łyżka, szklanki i miski. Tak więc, na przykład, według tej tabeli, w łyżeczce mieści 5 r. zwykłej wody, w jadalni – 18, a w граненом szklance wypełnionej do góry – 200. Po prostu wybierz odpowiedni produkt i oblicz, ile trzeba go w tych lub innych sztućców.
2
Jeśli długie matematyczne obliczenia i wyczerpujący obliczenia nie dla ciebie, skorzystaj ręką. Tak więc, na przykład, już dawno obliczono, że 100 g mięsa lub ryby – to kawałek wielkości damskiej dłoni. Jeśli kucharz mężczyzna, to śmiało może dodać jeszcze 50 g. do obliczeń. Porcja kaszy, wielkości równa kastety, będzie ważyć 200 r. przy Okazji zasadą ręce są przy obliczaniu wymaganej porcji zdrowego odżywiania. Konieczne jest 4-6 razy dziennie w porcjach wielkości dłoni.
3
W niektórych przypadkach do pomiarów nadaje się specjalne naczynia z naniesionymi na niej мерными podziałką milimetrową. Na niektórych kieliszkach można znaleźć znaczników <url> do wielu produktów – mąki, cukru, wody i soli. To samo dotyczy поварских плошек i misek.
4
Można obliczyć ciężar produktu na podstawie tego, z jakiego pojemności pracujesz. Tak, jeśli wybierzesz miskę o pojemności 250 r., a trzeba отвесить około 50 g produktu, to po prostu podzielić całkowitą liczbę gramów pojemności wymagana. Następnie psychicznie w filiżance określ części, równe wyniku cyfry, po czym zważyć produkt. Jednak należy pamiętać, że masa różnych produktów zależy od konsystencji i gęstości materiału źródłowego. Dlatego taki sposób ważenia nie jest odpowiedni dla wszystkich produktów.
5
Jest jeszcze jedna opcja – po prostu zapamiętać, ilość posiłków, ile około trwa. Z zalet takiego sposobu – świetnie ćwiczy pamięć. Jeżeli jednak nie jesteś zbyt nadzieję na swoją pamięć, to najlepiej się zabezpieczyć jeszcze w jakikolwiek alternatywną metodą ważenia produktów.