Jak zarżnięcie ptaka
Często kucharze z małym doświadczeniem praktycznym borykają się z problemem – nie wiedzą, jak zarżnąć ptaka. Jednak nie ma tu nic skomplikowanego. Cały sekret w tym, w jakiej kolejności pokroić tuszy.
Trzeba
-
- nóż (koniecznie ostry);
- deska do krojenia;
- fartuch.
Instrukcja
1
Kup nóż z ostrym końcem. Musi być wysokiej jakości i świetnie заточенным. W tym przypadku, można łatwo i bez straty czasu pokroić kurczaka. Jeśli разделываете tuszy ptaki po raz pierwszy, to na pewno uważaj, by twoje działania były łagodne i ostre. Należy zwrócić uwagę na to, aby wszystkie kawałki ptaki były równe i miały ładny wygląd. Oczywiście, jeśli pracujesz z surowego ptaków, małych nierówności nie da się uniknąć. Ale na następnym etapie, po tym jak zostanie ona przygotowana, wszystkie wady już będą niewidoczne.
2
Jeśli kurczak tylko że z zamrażarki, należy ją rozmrozić. Będzie dobrze, jeśli przy tym nie będziesz korzystać z kuchenką mikrofalową, w tym przypadku walory smakowe pozostaną lepiej. Zostaw kurczaka na stole, to coś da się w temperaturze pokojowej w ciągu 2 – 3 godzin.
3
Przede wszystkim, pokroić ptaka w gródku. Na desce do krojenia, zaznacz tuszy pionowo. W utworzonej nacięcie daj nóż i delikatnie podzielić kurczaka do spodu wzdłuż linii kręgosłupa.
4
Umieść kurczaka tak, żeby skórka była na dole, i odkryć na dwie połowy, jakby książkę. Разделывайте przednią kość bardzo uważnie i ostrożnie.
5
Oddzielić od tułowia nogi. Aby to zrobić, odwróć połowę tuszki i jak najdalej przesunąć stopkę. Odetnij jej w tej części tuszki, gdzie nie ma kości.
6
Jeśli chcesz podzielić kurczaka tylko na sześć porcji, następnie pokroić ją na środkowego pasa. Pół na pół, wzdłuż chrząstki. Jeśli chcesz podzielić tuszy na osiem części, połowę pokroić pierś.
Należy zwrócić uwagę
Pracując z ostrym nożem, należy być bardzo ostrożnym. To uchroni was przed przecięciami. A ubrania można chronić, ubrany w zwykły fartuch.
Porada
Jeśli zdecydujesz, że nie będzie w stanie załatwić kurczaka poprawnie, to najlepiej przygotować ją całą, w całości. Gotowego kurczaka znacznie łatwiej pokroić.