Jak zamknąć banki
Domowej roboty jest o wiele smaczniejsze, niż te, które są sprzedawane w sklepach. Aby zebrane produkty dłużej przechowywane. trzeba je poprawnie zamknąć pokrywą. Do tego celu można wykorzystać metalowe, plastikowe lub nakrętki.
Instrukcja
1
Pokrywy, które zwijane za pomocą specjalnego klucza, zanurzyć we wrzącej wodzie. Dołącz do banku i podwiń. Puszkę odwrócić do góry dnem i pozostawić w tej pozycji, aż do całkowitego ostygnięcia.
2
Plastikowe pokrywy zanurzyć się w chłodnym wrzątku na 2-3 minuty, a następnie załóż na bank. Gdy pokrywa ostygnie, puszkę odwrócić. Jeśli pokrywa jest dobrze ubrana, to po całkowitym ochłodzeniu w centrum powinno powstać niewielkie wgłębienie.
3
Nakrętki należy na banki (banki muszą być z gwintem), tak samo jak i plastikowe. Podczas sekcji zwłok banki powinien brzmieć kliknięcie, jeśli go nie ma, czyli wzorzec nie jest pożądane.
Porada
Pokrywy można podgrzewać nie w gorącej wodzie, a w kuchence mikrofalowej. Umieść pokrywy do piekarnika na 2 minuty i włącz maksymalny grzanie.