Jak wyczyścić kuchenkę

Przed każdym sezonie grzewczym należy czyścić pieca. Jeśli tego nie zrobisz, to wśród ciężkich mrozów można zostać bez ogrzewania lokalu mieszkalnego. W zimie, czyszczenie pieca sprowadza się do usuwania popiołu z поддувала. W sezonie letnim odbywa się walne czyszczenie.

Trzeba

  • glina, piasek, długa prostak lub łańcuch, łopatka lub miarki.

Instrukcja

1
Zacznij od rury. Do tego przygotuj długi kij lub gruby łańcuch. Вьюшку, znajdujący się na rurze w domu, zamknij. Wchodzicie na dach. Kijem lub łańcuchem jazdy na wewnętrznej krawędzi rury.
2
Następnie, вьюшку w domu kilka razy otwórz i zamknij. Złamcie komin rury i oczyścić sadzę. Dla wszystkich górnej krawędzi zdrap ją w dół.
3
Otwórz główne kominy. W zależności od budowy pieca, może być 2, 3 lub 4.
We wszystkich kominach wyczyścić górną część strącając sadzę w dół. Dolną część czyścić zebrać lub chocholą.
4
Po wykonanej czyszczenia zamknij kominy. Wszystkie szczeliny замажьте gliny. Gdy glina wyschnie, zatrzyj gliny-piaskowej i забелите известкой lub farby lateksowej.
5
Podczas corocznego czyszczenia – piec zawsze świetnie działa.