Jak usmażyć łososia
Łosoś – delikatna, przydatne, wzbogacona w witaminy ryby. Steki z niej cieszą się ogromnym popytem. A ile różnych potraw można przygotować z niej! Nowy przepis jest bardzo prosty, ale idealny dla najbardziej wykwintne kolacje. To danie jest korzystne będzie wyglądać na stole i nie pozostawi obojętnym nawet prawdziwych smakoszy.
Trzeba
-
- 250 g świeżego łososia
- 150 g kalafiora
- 1 buraki (średnia)
- 1/4 czerwonej papryki bułgarskiej
- sok z cytryny
- 2 łyżki oleju roślinnego
- przyprawy do smaku (sól
- pieprz)
- folia
Instrukcja
1
Steki z łososia umyć, osuszyć, natrzeć solą i pieprzem do smaku. Skropić sokiem z cytryny i posmarować 1 łyżką oleju roślinnego.
2
Buraki umyć, obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Wycisnąć sok (powinno być około 4-5 łyżek).
3
Sok z buraków wlać do kadzi, dodać 1 łyżkę soku z cytryny, szczypta soli, 0,5 szklanki wody. Doprowadzić do wrzenia.
4
Kalafior podzielić na różyczki i opłukać. Dodać do przygotowanego zalewy i gotować na małym ogniu 15-20 minut. Zlać zalewę.
5
Paprykę pokroić w paseczki. Na folię położyć: kwiatostany kapusty, papryki, i od góry do łososia. Posypać 1 łyżką oleju. Dobrze zawinąć w folii, aby pary podczas gotowania nie wychodził.
6
W nagrzanym do 200-220 stopni piekarnika ułożyć folię. Piec przez 30-40 minut.
Należy zwrócić uwagę
Staraj się wybierać świeże ryby naturalnego koloru czerwonego. Najlepiej kupować w sprawdzonych sklepach.
Porada
Gotowe danie można udekorować ziołami, liśćmi sałaty lub świeżymi warzywami.
Piec w naczyniu można na blasze, w tym przypadku danie wyjdzie z rumiany skórką. Steki z łososia można zastąpić filet.