Jak uprawiać boczniaki
Boczniaki – to smaczne i plonowanie grzyby, które można spotkać na pniach w jesiennym lesie. W smaku boczniaki przypominają pieczarki. Grzyby można hodować samemu w przystosowanych pomieszczeniach lub na świeżym powietrzu.
Trzeba
- Siewna grzybnia (grzybnia), drewno, słoma, p/e folia, szklarnia, skrzynki, wiadra.
Instrukcja
Grzyby dobrze rosną na поленьях. Widziałem świeże pniu liściastego drzewa na 30 cm чурбачки. Na przekroju drewno powinno być zdrowe, bez wtrąceń, ciemnych smug i obcych грибниц. Drewno dobrze zwilżyć przed przystąpieniem do grzybni.
Podłoże może służyć rozdrobniona słoma, łodygi kukurydzy lub opałowe dyni.
Materiał posiekać, niż on będzie mniejsze, tym łatwiej sporów grzyba kiełkować w środku. Zwilżyć tak, aby trwałe przy ściskaniu podłoża występowali kropelki wody. Przygotowany materiał mocno ubić do wiadra lub z tworzywa sztucznego skrzynie.
Nałóż posiekany mieszkam niedaleko grzybni na koniec szczap, posypać wilgotnymi trocinami i owinąć p/e folią.
W pieniek wywierć otwory lub zrób nacięcia, dokonaj grzybnia. Zamknij otwory mchem i owinąć folią.
W podłożu ze słomy zrób dołki o głębokości 5 cm i w odległości od siebie 20 cm Dokonaj grzybni, która измельчена do wielkości jaja kurzego. Dokręcić powierzchnia zbiorników folią, aby się nie działo suszenie podłoża.
Przez 3 miesiące grzybnia przerasta wewnątrz drewnianych чурбаков. Jeśli lądowanie na początku marca, na początku czerwca można je przenieść na świeże powietrze. Drewno zakopać do 1/3 w ziemię. Umieść plantację w zacienionym obszarze, najlepiej pod drzewami.
Utrzymuj wilgotność gleby wokół klocek.