Jak sprawdzić świeżość pieczarek
Istnieje szereg popularnie ulubionych dań, które trudno sobie wyobrazić bez grzybów. Jest to grzyb ciasta, mięso z grzybami, julien, ogromna ilość sałatek i tym podobne. Tradycyjnie dla większości tych kulinarnych są uprawiane w sposób przemysłowy pieczarki, które łatwo kupić w każdym supermarkecie. Ale przed tym jak kupić grzyby, należy je sprawdzić na świeżość. Oczywiście, zatruje pieczarkami trudne, a to zepsuć danie i sobie nastrój, a także goście – dość.
Instrukcja
1
Wybierz grzyby małych lub średnich rozmiarów. U „переростков” więcej szans, aby znaleźć się starymi. Ponadto, młodzi drobne grzyby znacznie atrakcyjniej wyglądają na talerzach i do tego mają bardziej zwartą „мясистую” konsystencję.
2
Sprawdźcie kilka owoców, zanim zdecydujecie się je kupić. Kapelusze grzybów powinny być białe lub różowo, bez wgnieceń, почернений. W dotyku kapelusz świeże pieczarki, kremowa, bardzo delikatna. Poza tym, ona ma charakterystyczny matowy połysk, który nie ma полежавшего i już подсохшего grzyby są.
3
Zajrzyj pod kapelusz grzyba. Ona musi ściśle łączyć się z nóżką białym pierścieniem. Odsunąć to pierścień i spójrz na grzyby płyty. Im są ciemniejsze, tym starsze grzyb. U bardzo młodych grzybów płyty kremowo-różowe, a u bardzo starych owoców już nie trzymają formę i mają nieprzyjemny czarno-brązowy „трухлявый” kolor.
4
Teraz powąchaj grzyba. Zapach musi być delikatnym, świeżym, grzybowym. Nie warto kupować pieczarki z затхлым nieprzyjemnym zapachu – są tylko zepsuje danie.
5
Lekko ściśnij owoc. Jego ciało powinno być jędrne, a nie miękkim i склизким.
6
Przynosząc pieczarki do domu, pamiętaj, że przechowywanie ich być nie więcej niż 5-7 dni po zebraniu, tylko w lodówce, w niskiej temperaturze dodatniej i wentylowane zbiorników. Nie zostawiaj grzyby w plastikowej torbie, w przeciwnym razie szybko zmieni kolor na czarny i utracą swoją съедобность.
Należy zwrócić uwagę
Pamiętaj, że grzyby nie warto nadużywać. Są przysmak, i żadnych niezbędnych dla człowieka substancji w nich nie ma. Oprócz tego, wszelkie grzyby (w tym i pieczarki) są bardzo ciężkie dla ludzkiego trawienia posiłku. W życie niniejszego statutu grzybami настрого zabraniają karmić dzieci do 7 lat.
Porada
Przed gotowaniem dokładnie umyć i oczyścić pieczarki. Nie zapomnij, aby usunąć z kapelusza skórki – u świeżych grzybów ona oddziela się bardzo łatwo.