Jak roztopić białą czekoladę
Jednym z najbardziej popularnych ozdób cukierniczych zawsze był i jest czekolada. Dzięki unikalnym właściwościom czekolady z niego można wykonać drobne ozdoby na torty. Szczególnie znakomicie prezentują się takie ozdoby z białej czekolady. Do ich przygotowania biała czekolada wymaga roztopić.
Trzeba
- – lita lub kuchenka mikrofalowa (w zależności od wybranego sposobu topnienia);
- – płytki wysokiej jakości białej czekolady;
- – dwie patelnie o różnej średnicy łaźni wodnej;
- – drewniana lub plastikowa łyżka lub łopatka.
Instrukcja
1
Biała czekolada różni się od znanej nam ciemnego tym, że nie zawiera kakao w proszku, ale w odpowiedniej ilości ma w składzie cenne masło kakaowe i dlatego nadaje się do tego, aby przy растапливании na uzyskanie wysokiej jakości glazura do dalszego wykorzystania. Po stopieniu z białej czekolady należy wziąć pod uwagę, że zawarte w suchym mleku tłuszcz i kakao-olej mają różną temperaturę topnienia, dlatego bardzo ważne jest, aby przestrzegać temperatury i równomierność topnienia.
2
W garnku z niskimi burtami wlać wody na 3-4 cm i umieścić na palniku. Na czystą i całkowicie suchą pojemność mniejszej średnicy umieścić czekolady, разломанную na małe kawałki. W razie potrzeby można stopić i więcej czekolady, ale staraj się nie topić jednocześnie ponad 250 g.
3
Doprowadzić wodę prawie do wrzenia, ale nie gotować. Odrzucić temperaturę i ostrożnie umieść pojemnik z czekoladą na garnku z wodą. Należy uważać, aby ani kropli wilgoci nie przedostał się do tej pojemności, biała czekolada jest bardzo wrażliwy na wodzie! Ostrożnie помешивайте masę do równomiernego rozkładu temperatury. Jak tylko rozpuszczą się wszystkie kawałki czekolady, pojemnik z masą można wyjąć z wody i po kilku minutach wykorzystać do dalszego przygotowywania deserów lub biżuterii.
Należy zwrócić uwagę
Aby biała czekolada dobrze topnieje do jednorodnej masy, dużą uwagę należy zwrócić na jego wyboru w sklepie. Najlepiej, jeśli to będzie wysokiej jakości czekolada znanych marek bez zawartości tłuszczów roślinnych.
Porada
Wiele hostessy do przygotowania polewy z białej czekolady dodają po jego stopieniu trochę kwasów śmietany (nie mniej niż 20%). Taka masa nadaje się do przyrządzania deserów i cukierki.
Bardzo dobrze się topi białą czekoladę w kuchence mikrofalowej. Do tego optymalny tryb rozmrażania i nie więcej niż 2 minuty czasu.