Jak rozpoznać dobry miód

Miód – naturalny słodzik i idealne źródło energii, jest bogaty w witaminy i minerały, posiada właściwości przeciwzapalne i właściwości anty-grzybicze. Stosuje się go nie tylko w kuchni i kosmetyce, ale również w medycynie, w tym i ludowej. Miód – środek domu od szeregu chorób – skaleczenia i oparzenia, bóle gardła, bezsenność, a nawet kaca. Z pewnością wszystkie te właściwości są tylko prawdziwy, naturalny miód, a nie jego odpowiedniki.

Instrukcja

1
Określić dobry czy miód w kolorze – niemożliwe. Istnieje setki odcieni naturalnego miodu od białego do ciemno brązowego, od czerwonego do prawie czarnego. Jest żółto-zielony miód i znane, złoty. Zazwyczaj jaśniejsze niż miód, tym łagodniejszy smak.
2
Dojrzałość płynnego miodu sprawdzają, opadające w niego różdżkę lub łyżkę. Jeśli podczas obracania miód zdyszany, kładzie się fałdy, to dojrzały miód, jeśli spływa – niedojrzały.
3
Wyraźny dowód na to, że miód jest wadliwy – pianka, to wynik tego, że jest w nim bakterie, a więc i zanieczyszczeń. Aby utworzyć napoje alkoholowe na bazie miodu, jego specjalnie rozpuszcza się w wodzie i są ogrzewane. Dobry miód sam w sobie nie może wędrować.
4
To, że miód wizji i засахарился, wręcz przeciwnie, świadczy o naturalności. Ale krystalizuje się miód tylko w trakcie przechowywania. Jeśli oferują płynny miód zimą – to albo фальсифицированный, albo pasteryzowany produkt, ale w lecie i na początku jesieni засахаренным może być tylko stary, zeszłoroczny miód. Wyjątkiem od tej reguły są tylko dwa rodzaje miodu – akacjowy, który krystalizuje się znacznie dłużej i wrzosowy, który z czasem nabiera желеобразную konsystencję.
5
Zapach i smak miodu może być również różnych. Najtańszy naturalny miód – падиевый – praktycznie nie ma zapachu w ogóle. Istnieje wiele odmian miodu, ale aby nie znawca wybrać dobry, wystarczy zapamiętać zgodność koloru, zapachu i smaku u najbardziej popularnych odmian.Tak akacjowy miód blado-żółty o delikatnym smaku i subtelnym, kwiatowym zapachu. Lipowy miód prawie biały, bardzo słodki. Jego zapach trochę miętowy, z nutą бальзамина. Miód gryczany jeden z najbardziej mrocznych, on bogaty brązowy, засахарившись, rozjaśnia ciemny kremowy, kolory gotowanego сгущенки. Jego smaku nie można pomylić z niczym, od niego gardło trochę „саднит”. Донниковый miód bursztynowy kolor, w aromacie łatwo można dostrzec wanilia nuty.
Porada
Jeśli obawiasz się podróbki, kupić miód w plastrach. Jego praktycznie nie można sfałszować.