Jak przygotować kapustę краснокочанную
Duszona czerwona kapusta – klasyczne danie niemieckiej i angielskiej kuchni. Ponadto, ze względu na нарядного jasnym kolorze taką kapustę lubią używać surowe, w sałatkach, mimo, że ona, ze względu na dłuższy okres starzenia się wyraźnie grubsze, niż odmiany o białych lub zielonych liści.
Trzeba
-
- Czerwona kapusta po niemiecku z boczkiem
- 100 g boczku;
- 1 średnia cebula;
- 500 g czerwonej kapusty;
- 1 / 2 szklanki wytrawnego czerwonego wina;
- 1 / 2 szklanki soku jabłkowego;
- 1 łyżka cukru lub miodu;
- 1 liść laurowy;
- 4 ząbki czosnku;
- 1 kwaśne jabłko.
- Czerwona kapusta na саффолски (Anglia)
- 500 g czerwonej kapusty (średnia główka) ;
- 1 mała cebula;
- 1 łyżeczka kminku;
- 4 łyżki masła;
- 1 łyżka cukru;
- 1 łyżeczka soli;
- 1 / 3 szklanki wody;
- 1 / 3 szklanki octu;
- 1 / 4 szklanki galaretki z czerwonej porzeczki;
- 1 kwaśne jabłko.
- Boże narodzenie ciepła sałatka z czerwonej kapusty
- 250 g czerwonej kapusty;
- 120 g sera Feta;
- 1/ 2 szklanki posiekanych orzechów pekan;
- 6 pasków bekonu;
- 1/ 4 szklanki octu balsamicznego;
- 1 łyżeczka cukru;
- sól
- pieprz do smaku.
Instrukcja
1
Czerwona kapusta po niemiecku z бекономОчистите cebulę i pokroić w kostkę, również pokroić boczek. Rozgrzać dużą patelnię z ciężkim dnem, wlać do niej boczek i smażyć, dodać cebulę. Zmniejszyć ogień i gotować, mieszając co pewien czas, około 5 minut.
2
Kapustę pokroić w paski i włożyć do cebuli i sara bekon, wlać czerwone wino i sok jabłkowy, dodać przyprawy. Jabłko obrać i pokroić na ćwiartki, włóż do kapusty. Gotować wszystko na małym ogniu 2-3 godziny, mieszając co pewien czas. Jeśli płyn będzie szybko parować, подливайте po trochu sok jabłkowy lub wino. Przez producenta czasie spróbuj danie, na życzenie dodaj jeszcze przyprawy. Podawać na gorąco.
3
Czerwona kapusta na саффолски (Anglia) Z głowy zdjąć zewnętrzne liście i pokroić na ćwiartki. Usuń кочерыжку i drobno posiekaj kapustę. Jabłko obrać i zetrzeć na drobnej tarce. Cebulę pokroić w kostkę.
4
Rozgrzej piekarnik do 220оС.
5
W dużym garnku bez uchwytów, na płycie, podgrzać wodę, dodać sól, cukier, ocet, olej i kminek. Doprowadzić do wrzenia. Dodaj kapustę i cebulę, wymieszać, przykryć pokrywką i umieścić w piekarniku. Gotować około 2 godzin.
6
Wyjąć garnek z kapustą z piekarnika, zdejmij pokrywę, włóż jabłka i смородиновое galaretki, wymieszać i umieścić z powrotem. Gotować jeszcze około pół godziny. To danie będzie jeszcze smaczniejsze, jeśli przechowywać w lodówce i zostawić na noc w lodówce. Można go jeść i na gorąco, i na zimno. W tradycyjnym przepisie zamiast oleju używają wieprzowy.
7
Boże narodzenie ciepły sałatka z czerwonej капустыНарежьте kapustę na kwadraty, dodaj pokrojony ser Feta i orzechy pecan. Wymieszać. Boczek pokroić i podsmażyć na patelni aż ostry. Ułożyć kawałki na papierowy ręcznik, aby usunąć nadmiar tłuszczu.
8
Na głęboką patelnię wlać łyżkę oliwy, podgrzać na małym ogniu i delikatnie wlać ocet, dodać cukier i wymieszać. Gdy cukier się rozpuści, wyłącz ogień i wrzuć boczek.
9
Gorący sos polać sałatkę, dodać sól i pieprz, wymieszać i podawać do stołu.
Porada
Краснокочанную kapustę można używać we wszystkich przepisach, w których znajduje się kapusta, ale warto wziąć pod uwagę, że dania z niej zysk właściwy jej odcień. Pamiętaj również, że jeśli będziesz ogrzewać taką kapustę z wszelkich roztwory substancji, straci swój bogaty jasne światło i zmieni kolor na niebieski. Ponieważ, na przykład, woda wodociągowa często zawiera zasady, aby uniknąć takiego efektu, dodaj 1 łyżeczkę kwasu ( sok z cytryny, ocet, wino) na każdy litr płynu.