Jak otworzyć pizzerię na Ukrainie
Rynek fast food na Ukrainie w dalszym ciągu rozwijać. Dlatego otwarcie pizzerii pomoże ci przy właściwej organizacji działalności gospodarczej zysk już w pierwszym roku.
Instrukcja
1
Ocenić możliwości otwarcia pizzerii w twoim mieście. Jeśli jest to dość duża miejscowość, poziom konkurencji może być wysoki, że dla początkującego nie jest najlepszym rozwiązaniem, aby rozpocząć pracę. Tak więc, w miarę możliwości, zwróć uwagę na małe miasta lub, w skrajnym przypadku, na tych obszarach, gdzie nawet w przypadku konkurentów, można zarobić. To, przede wszystkim, привокзальные place, rynki, parki, akademików.
2
Przygotuj przykładowe menu twojej pizzerii. Bo w zależności od tego, jakie produkty są potrzebne, trzeba będzie zdecydować, jaki sprzęt kupować. Tak więc, według zasad sanitarnych, mięso, ryby, warzywa powinny być przechowywane w różnych lodówkach lub przynajmniej komorach chłodniczych. Więc jeśli stłoczone w mediach, trzeba ograniczyć się na razie tylko kilkoma nazwami handlowymi pizzy.
3
Zdecyduj, jakie miejsca trzeba do pizzerii. Być może jesteś ograniczony przyczepą lub odkryć mały dział w centrum handlowym. Jeśli fundusze pozwolą, wynajem budynek, w którym będzie można umieścić kawiarnia, hala do produkcji pizzy i sterowni przyjmowania zamówień na dostawę. W każdym przypadku trzeba zwrócić się do Państwowej sanitarno-эпидемиологическую usługi i uzgodnić kwestie przydatności wybranego pomieszczenia pod potrzeby pizzerii. Zrób z uwzględnieniem uwag SES nowy projekt technologiczny, zrób remont i przebudowę, jeśli to konieczne. Trailer też musi być w pełni wyposażone i spełniają norm sanitarnych. Pobierz wniosek i w administracji państwowej straży pożarnej.
4
Znajdź dostawców surowców lub półproduktów) i sprzętu. Nawet dla samej małej pizzerii potrzebny separator, тестомесная maszyna, prasa do pizzy (lub maszyna do wałkowania ciasta), specjalny stół do zbierania pizzy, piec. Ponadto, jeśli zdecydujesz się na zakup surowców, a nie półprodukty, będziesz musiał kupić овощерезку, слайсер, blender, сыротерку.
5
Skontaktuj się jeszcze raz w SES i ostatecznie ustalić program organizacji i przeprowadzenia kontroli produkcji. Podpisz umowę z laboratorium badań produktów, naczyń, wody, oświetlenia, hałasu itp. Uzyskać wszystkie certyfikaty zgodności.
6
Umieść reklamy w gazetach i internecie o zatrudnieniu personelu. Nawet jeśli planujesz zajmować się przygotowaniem i sprzedażą pizzy, potrzebne są pomocnicy – kucharz, sprzedawca (kelner), pracownik dostawy (jeśli planujesz ją wykonywać).
7
Zarejestruj PE i uzyskaj zaświadczenie o wprowadzeniu swojej produkcji do rejestru Handlowego.