Jak napisać charakterystykę miejsca pracy

Charakterystyka miejsca pracy jest kompleksowe informacje na temat wymagań i obciążeń na danym stanowisku pracy. Jest ona wykorzystywana przy doborze i zatrudnianiu pracowników, a także przeprowadzenia oceny specjalistów.

Instrukcja

1
Miejsce pracy jest podstawowym elementem każdego przedsiębiorstwa i stanowi strefę pracy czynności wykonawcy do wykonania określonej pracy. Przy sporządzaniu charakterystyki najpierw wprowadź jego nazwę, классификационную grupy i liczba pracowników. W przedsiębiorstwach produkcyjnych, miejsca mają ścisły związek między sobą. Funkcjonowanie każdego ma bezpośredni wpływ na cały rytm zbiorowego pracy, a także wyniki jego pracy.
2
Należy zaznaczyć, indywidualne to miejsce pracy lub zbiorowa. Przy indywidualnym za nim zamocowany jeden stały pracownik, zbiorowa jest przeznaczona do wykonywania pracy wielu ludzi. Często na stanowiskach, na przykład, na wałek przedsiębiorstwach, poszczególne miejsca pracy specjalizują się operacji procesu technologicznego. W takim przypadku kilku miejsc pracy tworzą linię поточную.
3
Następnie przejdź do opisu zawartości pracy w tym miejscu. Wymień wszystkie podstawowe opcje pracownicze. Daj techniczną charakterystykę pracy. Wprowadź treść, środki i organizację pracy.
4
Po to wymień wymagania, które stawia się do kwalifikacji pracownika. Określ wymagany poziom wykształcenia, specjalizacji, doświadczenie zawodowe. Jeśli to miejsce znajduje się w hali produkcyjnej, zaznacz roszczenia fizycznego charakteru: obciążenie mięśni, postawy, wzroku, słuchu, wpływu środowiska. W niektórych zakładach, należy określić psychiczne cechy: monotonna i monotonia pracy, gotowość do kooperacji wysiłku, zdolność do regulacji, obecność zbiorowego ducha.
5
W charakterystyce podać specjalizację miejsca pracy. Obejmuje ustanowienie określonego profilu produkcyjnym, a także ustalenie odpowiednich podobnych operacji, sprzętu, podział obowiązków.
6
W przyszłości, dokładnie obserwując wszystkie te cechy, dostaniesz racjonalnej organizacji pracy z uwzględnieniem mocy i specjalizacji przedsiębiorstwa, charakterem realizowanych w nim procesów technologicznych i kolejności ich wykonywania.