Jak łowić маринку
Marynka – drapieżna ryba z rodziny karpiowatych, znajduje się w rzekach i jeziorach Kazachstanu i Azji Środkowej, ma kilka podtypów. W zależności od tego woli быстроводные rzeki, strumienie lub заиленные тиховодные jeziora. Utrzymuje się zwykle bliżej do dna, jest zasilany roślinnych обрастаниями, smażyć i larwy owadów. Mięso u маринки bardzo smaczne, więc zawsze była szanowana łupem u rybaków. W zależności od tego, gdzie można złapać, należy stosować różne rozwiązania.
Instrukcja
1
Do połowu na spokojnym nurcie, nizinnych odcinkach rzek i kanałów potrzebne prosta проводочная wędka i głucha lub бегучая przystawka. Na zbiornikach, szybkiej potężnej wodzie i dużej głębokości połowu trzeba na denne wędki z ciężkimi ładunkami. Na małych rzekach górskich konieczna lekki spinning, ładunek 10-40 g i długi, do 50-70 cm, przypon z hakiem nr 6-7. Można łowić i na 5-6 metrowe wędzisko z obciążnikiem, przywiązany do lince głównej bardziej subtelny przyponem, tak jak przy łowieniu na szybkiej wodzie może być zburzony biegiem i często utknie między kamieni. Delikatna podwiązka pozwoli bez problemu oderwać ciężarek, nie tracąc podstawowe rozwiązania.
2
Marynka trzyma się стайками, więc aby znaleźć miejsce parkingowe trzeba dobrze biegać, szczególnie w górach. Idźcie wzdłuż rzeki pod prąd, prowadząc przynętę w pobliżu wielkich głazów, na wyjściach z kotłów. Na nizinnych odcinkach rzek sprawdzać miejsca z piaszczystym dnem. Zimą znaleźć rybne miejsce będzie łatwiej – marynka utrzymuje się na stosunkowo spokojnej wodzie, blisko dna. Takie miejsca na górskich rzekach można spotkać bliżej ujścia.
3
Zimą brania częściej zdarzają się bliżej południa, latem – na wieczornych i porannych зорьках. Szczególnie dobrze złapać маринку podczas letniej powodzi. Użyj do tego unosić lub organizmy wędkę i małe, ruchome w wodzie błystki. Zima jest bardziej odpowiednia zwierzęcy dysza. Jako przystawki można wykorzystać kawałki ryby, owady i ich larwy, bułkę tartą. Grubość żyłki 0,25-0,4 mm.
4
Należy pamiętać, że branie tej ryby charakteryzuje gwałtowny cios, dokładnie tak samo bierze na blaszkę średniej wielkości szczupak. Marynka będzie walczyć do ostatniego i po zmiękczająca wymiata próbuje chować się pod kamień, przytulić się do dna. Na szybkim biegu ryba połyka przynętę głęboko, dlatego zbiegu można nie bać się, że są na tyle rzadkie.
Należy zwrócić uwagę
W Azji Środkowej маринку nazywają „карабалык” – czarna ryba. To nie przypadek – czarna folia kryjąca wnętrzności ryby, jej kawior i głowa – są trujące. Podczas gotowania należy je usunąć i dobrze spłukać выпотрошенную ryby.