Jak korzystać korzenie selera

Korzenie selera, lub korzenia selera – odmiana tej rośliny, выращиваемая dla okrągłego soczystego korzenia, a nie bujne i pachnące łodygi. Korzeń seler znany i podziwiany kucharzy jeszcze z czasów imperium Rzymskiego. Pozornie brzydkie, głównego sękate warzywo kryje pod brudnej i pomarszczona skórą delikatną słodką kremowo-biały miąższ.

Trzeba

  • Jabłko zupa z selera
  • – 1 / 4 szklanki masła;
  • – 4 szklanki obranych i pociętych w kostkę selera korzeniowego;
  • – 3 szklanki obranych i pokrojonych w kostkę jabłek odmiany Granny Smith ;
  • – 1 1 / 2 szklanki pokrojonej w kostkę cebuli ;
  • – 4 szklanki bulionu drobiowego;
  • – 1 / 2 szklanki posiekanej cebuli;- 1/2 szklanki oleju roślinnego;
  • – 100 g boczku.
  • Puree z korzenia selera
  • – 1 kg obranych i pociętych w kostkę selera korzeniowego;
  • – 5 szklanki tłustego mleka;
  • – 2 łyżki masła;
  • – 1 łyżeczka świeżego soku z cytryny;
  • – sól, świeżo zmielony biały pieprz.

Instrukcja

1
Wybierz solidne korzenie selera, które wydają się zbyt ciężkie jak na swój rozmiar. Jeśli na szczycie korzenia zachowała się jakaś zieleń, należy zwrócić uwagę, aby była świeża i jasna, w żadnym wypadku nie пожухлая i pożółkły. Korzenie selera nie jest tak łatwe do czyszczenia, więc wybrać najbardziej gładkie wystąpienia.
2
Aby nie zbierały się gotować z selera korzeniowego, pierwszą rzeczą, którą trzeba jeszcze oczyścić warzywa korzeniowe. Przytnij łodygi i korzenie, weź warzyw nóż i wyciąć skórki jednej „taśmy”, a następnie starannie выскоблите wszystkie ubytki, wyciąć wątpliwe odcinki.
3
Pokroić seler w kostkę lub w plasterki, w zależności od tego, jakie danie masz zamiar gotować. Moczyć warzywa korzeniowe w zakwaszonej sokiem z cytryny wodzie, aby jego miąższ pozostała kremowo-białej, a nie pokryła się brzydkie ciemne plamy.
4
Surowy seler ma wyraźny zapach i smak, dominujący w różnych sałatkach, więc wybrać mu „w parę” warzywa i owoce ze tak bardzo wyraźnym smaku, takie jak marchew, jabłka i buraki.
5
Gotować korzeń selera na kurczaka lub warzywnym bulionie, aby zrobić z niego piękny zupy grzybowej. Wstępnie plasterki selera można smażyć na maśle, jak w przepisie jabłkowego zupy z selera.
6
Jabłko zupa z сельдереемНа średnim ogniu roztopić masło w dużym rondlu z ciężkim dnem podsmażyć jabłka, seler i cebulę. Gotować około 15 minut, aż jabłkowe ząbki nie staną się przezroczyste. Wlać bulion, przykryć i doprowadzić do wrzenia. Zmniejsz ogień do średniego i gotować jeszcze 25 minut. W blenderze пюрируйте zupy, wlać z powrotem do garnka i doprawić solą i pieprzem.Z zielonej cebuli i oleju roślinnego w blenderze dodać puree. Boczek piec na wyłożonej wcześniej papierem w piekarniku, tak aby były długie, chrupiące paski. Podawać zupę z spowodowanymi cebula olejem i chrupiący bekon.
7
Отваривайте korzeń seler wraz z ziemniakami lub innymi warzywami, aby uzyskać pyszne puree. Weź nie więcej niż 1/5 selera całkowitej ilości warzyw. Do potraw z silnym smaku i zapachu, na przykład, do pikantnych wieprzowina, można złożyć puree z jednego selera.
8
Puree z korzeni сельдереяПоложите pokrojony seler w mleko, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień i gotować do miękkości. To zajmie około 20 minut. Wyłącz ogień. Wyjąć łyżką cedzakową kawałki selera i za pomocą толокушки пюрируйте ich, powoli leje gorące mleko. Wymieszać olej z sokiem z cytryny. Dodać do puree. Napełnić solą i pieprzem.
9
Gotować seler z mięsa lub drobiu. Smażyć kawałki selera na patelni i dodać jako dodatek do drugiego dania. Piec pokrojony w plasterki seler, tak samo jak ciasto pieczone ziemniaki.