Jak gotować лосятину
Mięso łosia, w ostatnim czasie, nie jest często używany w kuchni, bo dobrych walorach smakowych ma tylko świeże лосятина, a to teraz rzadkość w Rosji. Zazwyczaj mięso маринуют przed cieplnie, aby nie wyszło zbyt suche i trudne do.
Trzeba
-
- Do zupy:
- 500 g лосиной boczku;
- sól
- pieprz
- liść laurowy;
- cebule;
- 3-4 małe ziemniaki.
- Dla gotowane лосятины:
- 2 kg лосятины (żebra
- brzuch
- szyja
- łopatki);
- 1 główka cebuli;
- 1 marchew.
- Do marynaty:
- 6-9 st. l octu winnego (1.5 – 2%);
- 5-6 łyżki. l cukru;
- 1 łyżka soli;
- 2 laurowe;
- 10 pieprzu;
- korzeń pietruszki.
Instrukcja
1
Chowder mięso Umyć w zimnej wodzie, dokładnie drenaż, posiekać małymi kawałkami, weź pan na 4-5 litrów, włóż mięso mielone, zalać zimną przegotowaną wodą. Mięso powinno zająć około połowę objętości garnka, wtedy zupa będzie наваристым.
2
Postawić garnek na średnim ogniu, umyć i oczyścić głowicę cebuli, dodać do mięsa, gotować 10 minut. Doprawić solą, pieprzem, połóż liść laurowy do smaku, dopóki zupa nie jest mi wybucha.
3
Doprowadzić do wrzenia, gotować jeszcze około 45 minut, prawie do miękkości. Obrać i umyć ziemniaki, pokroić w drobną kostkę, dodać do zupy, gotować jeszcze 10-15 minut. Podawaj zupę na gorąco, ze śmietaną lub inny sos do smaku.
4
Gotowane лосятинаПромойте mięso w zimnej bieżącej wody, drenaż, разрубите na te same duże kawałki.
5
Przygotować marynatę: wlać do garnka 4 szklanki przegotowanej wody, wlać 6-8 łyżek octu winnego, umieścić na ogniu, dodać 6-7 łyżki cukru i 2 łyżki soli. Wymieszać, poczekać, aż się rozpuszczą cukier i sól, połóż kilka liści laurowych i 5-10 pieprzu (do smaku), dodać korzeń pietruszki.
6
Ostudzić marynaty, zalać nim mięso, przykryć folią spożywczą lub pokrywką, umieścić w lodówce na minimum 5 godzin, najlepiej na noc. Następnie wyjąć лосятину, drenaż, umieścić w garnku (mięso powinno zająć nie więcej niż 34 jej objętości).
7
Wlać do garnka wody, aby pokryła ona лосятину 2-3 cm. Postaw na średnim ogniu. Umyć główkę cebuli, oczyścić, włożyć do garnka, doprowadzić do wrzenia, zmniejszyć ogień, doprawić solą, pieprzem.
8
Dodać pozostałe przyprawy do smaku, gotować do miękkości (około 2 godzin). Umyć i oczyścić marchewkę, umieścić w garnku w całości, gotować jeszcze 15-20 minut. Złóż w sosie z pieczonych, gotowanych lub przyprawiania warzyw lub z kaszą.