Jak gotować каракатицу

Mątwy – головоногий clam, ma dziesięć macek i tusz, worek, z którego w razie zagrożenia wydaje brązową farbę i ukrywa się. Облюбовавший wody morza Śródziemnego i oceanu Atlantyckiego, morze mieszkaniec popularny na całym świecie, bo mątwy – cenne białka i absolutnie nie tłusty produkt, który jest łatwo wchłaniany przez organizm. Próbowałem danie z mątwy pewnego dnia, będziesz zawsze uwielbiam jej smak.

Trzeba

    • Bird mątwy
    • sól
    • pomidory
    • liście sałaty
    • przyprawy i zioła do smaku.

Instrukcja

1
Zazwyczaj, co jest sprzedawane w postaci mrożonej, choć w dużych supermarketach występuje i świeże schłodzone produkt. Po rozmrożeniu w żadnym wypadku nie wkładać tuszy mątwy w gorącej wodzie – najlepiej zostawić ją na jakiś czas po prostu na talerzu, zawinięte w chusteczkę lub ręcznik. Następnie каракатицу trzeba dokładnie umyć pod bieżącą zimną wodą, usuwając zlew-kość umiejscowiono w całej tyłu, głowę i wnętrzności. Bądź ostrożny z atramentowych workiem, znajdującym się w tylnej części clam, tak jak usuwać trzeba go ostrożnie, wyciągając najpierw w oddzielnym pojemniku znajdujące się w nim atrament. Jeśli masz zamiar przygotować z mątwy sałatka lub po prostu ugotować ją jako lekką przekąskę, delikatnie usunąć skórę. A oto przy gaszeniu lub ziarna mątwy skórę obierać nie zaleca się – ona sprawia, że smak potrawy bardziej nasycony.
2
Podczas czyszczenia i промываете каракатицу, postaw na kuchence garnek z wodą, aby ona była w pełnym rozkwicie. Каракатицу zanurzone w osolonej wrzącej wody i gotować na średnim ogniu. Czas gotowania – około 30 minut. Można dodać do wody przyprawy do smaku – liść laurowy, ziele angielskie groszkiem, zieleń. Również w bulionie stawiają cebulę.
3
Jeśli nie masz czasu gotować каракатицу długo, można pokroić tuszy na małe podłużne paski lub pierścienia, w tej formie co zrobi szybciej. Ponadto, małym моллюскам trzeba mniej czasu do obróbki cieplnej (15-20 minut), a to duży каракатицу lepiej w ogóle zostawić w sklepie – nawet jeśli jej cierpliwie gotować, przyjemności z jedzenia nie dostaniesz – mięso będzie twarde i невкусным.
4
Kiedy gad сварилась, trzeba odchylić ją na durszlak i zostawiamy do odkapania. Podając jako przekąska, można pociąć na kawałki, skropić sokiem z cytryny, polać oliwą z oliwek i udekorować natką. Dla wyostrzenia smaku polecam dodać czosnek, bazylia.A włosi to prawdziwi miłośnicy tego morskiego mieszkańca – gasić каракатицу z warzywami i suchym białym winem.
5
Najbardziej przyjemny smak mątwy w gorącym lub w postaci ciepła, na dodatek można podać ryż lub groszek, dodać kilka ząbków pomidora.