Jak czyścić śledzie

Chyba żaden świąteczny stół w naszym kraju nie może się obejść bez tak ulubionych przez nas „śledzia pod szubą” lub po prostu „селедочки w oleju”. Warto gospodyni postawić na stole pięknie ozdobiony śledzie – od kuchni nie pozostaje nic. Jak prawidłowo wyczyścić śledzie, aby twoje danie gościom się podobało, a nie stanęło kością w gardle.

Instrukcja

1
Delikatnie вспарываем brzuch śledzia w kierunku od ogona do głowy, usuwamy wnętrzności. Odciąć głowę. Następnie надрезаем skórki ogon śledzia i powoli, nie spiesząc się, zdejmujemy ją z tuszy do grzbietu. Potem delikatnie robimy nacięcie wzdłuż grzbietu i usunąć płetwa grzbietowa z kością. Teraz można delikatnie podział tuszy na dwie części: jedna będzie z kością, druga bez. Pozostało usunąć wszystkie pozostałe kości, i można jeść.
2
Drugi sposób trochę podobny do poprzedniego. Różnica tylko w tym, że najpierw nacięte skórę na ogonie ryby i zbiera się ją z tuszy do samej głowy (głowy nie przycina się). Następnie delikatnie vsparyvaût brzuch, otwierają skrzela i ciągnąc za nich, wyjąć wnętrzności. A dalej tuszy jest podzielony na dwie części, są sprzątane kości: duże – rękami, małe – pęsety. Chociaż, jeśli pokroić na sałatkę, małe nie będą w nim widoczne. Jeśli gotujesz dla dzieci, postaraj się usunąć wszystkie kości.
3
A teraz musimy udekorować ziołami, dodajemy do sałatki, albo wyłączyć рулетиками – i na stół! Królowa rosyjskiego biesiady gotowa.