Dlaczego wapń jest niezbędny dla organizmu człowieka
Wapń jest jednym z najważniejszych mikroelementów niezbędnych człowiekowi. Najbardziej wysokie zapotrzebowanie na nim u dzieci i osób w wieku powyżej 50 lat. Wiele pewni, że wapń jest ważny tylko dla układu kostnego, jednak to nie jest tak.
Większość wapnia w organizmie człowieka znajduje się w zębach i kościach. Jego niedobór w okresie intensywnego wzrostu może prowadzić do tragicznych konsekwencji. Ale zaburzenia postawy i próchnica — to tylko niewielka część problemów, które mogą wystąpić w przypadku zbyt małej ilości wapnia w organizmie. Kobiety w wieku powyżej 50 lat, odczuwających brak tego elementu, są narażone na rozwój osteoporozy — choroby, w którym zwiększa łamliwość kości. Wapń jest niezbędny nie tylko kości systemie. Bez niego nie może się obejść żadna komórka ludzkiego organizmu. Szczególnie ważne znaczenie ma dla serca i naczyń krwionośnych. Wspomagając wydalanie nadmiaru sodu, pomaga regulować ciśnienie krwi, zapobiegając tym samym rozwojowi nadciśnienia tętniczego.Nie mniej ważny jest on dla ośrodkowego układu nerwowego. Poprawiając impulsów nerwowych, wapń zapobiega powstawaniu napadów padaczkowych, pomaga kontrolować zachowanie, wpływa na pracę wszystkich narządów.Wapń ma wpływ na krzepliwość krwi. Dlatego jego niedobór jest groźny w przypadku nawet drobnych krwawień (miesiączka, usuwanie zębów), a już tym bardziej przy poważnych urazach.Wapń bierze udział w przemianie materii, a ponieważ jest niezbędny do prawidłowej pracy nerek, nadnerczy, tarczycy i układu pokarmowego. Ponadto, w nim potrzebuje i układ rozrodczy. Proces wzrostu i podziału komórek, nie jest możliwa bez jego udziału.Są bogate w wapń produkty mleczne, ogrodnicze i leśne jagody, nasiona słonecznika, kapusta, pietruszka i fasola. Dużo go w jaja, zwłaszcza w skorupkach. Dlatego można ją brać na niedobór wapnia zamiast aptecznych preparatów.Aby wapń усваивался, potrzebny jest witamina D. Latem to jest wytwarzana w skórze pod wpływem promieni słonecznych. A w zimie można go uzyskać z owoców morza i żółtka jaj.