Korzyści i szkody mandarynek
Mandarynka jest soczysty i miękki owoc cytrusowy drewna. Ten wspaniały owoc popularny wśród ludności, szczególnie w okresie zimowym. Wspaniały i z niczym nie porównywalne zapach mandarynki wypełnia każdy dom w wigilię Nowego roku. Ale, pomimo powszechnej miłości, mandarynki mają nie tylko masą przydatnych właściwości, ale i mają pewne przeciwwskazania.
ПользаХарактерным i główną zaletą mandarynki, zresztą jak i wszystkich owoców cytrusowych, jest zawartość ogromnej ilości kwasu askorbinowego. Wystarczy jeść codziennie dwa płodu, aby uzupełnić dzienne zapotrzebowanie witaminy C. Ale na tym nie kończą się korzystne właściwości tego owocu, w skład mandarynki zawiera: wapń, magnez, luteina, żelazo, potas, błonnik, fosfor, olejek eteryczny, witaminy A, K, E, R, grupy i to jeszcze nie pełna lista.Te żywe i soczyste owoce poprawiają trawienie i zwiększają apetyt, przyczyniają się do normalnej pracy jelit, żywią się organizm w witaminy i mikroelementy, przeciwdziałają grzyby i drobnoustroje (ze względu na bogaty i olejku), zwiększają odporność i регулирую równowagę kwasowo-zasadową. Ponadto, mandarynki pomagają w rozkładaniu cholesterolu i są w stanie zapobiec miażdżycy.Mandarynki pomogą ci poradzić sobie z masą dolegliwości. Oni doskonale zaspokaja pragnienie, ułatwiają przebieg przeziębienia (ze względu na dużą zawartość witaminy c), zwłaszcza przy podwyższonej temperaturze ciała. Dzięki swojemu противоотечному działania, mandarynki są w stanie wyleczyć astmę i zapalenie oskrzeli. To wystarczy, aby codziennie pić szklankę świeżego soku z mandarynki. W tym samym celu stosuje się odwar przygotowany z suchej skórki mandarynki.Sok z mandarynek jest dietetycznych (co jest ważne dla niektórych ludzi), zaleca się pić nie tylko dorośli i chorym, ale i dzieci, co prawda w małej ilości. Mandarynki sok jest wspaniałym środkiem do zwalczania pasożytów i pomaga radzić sobie z czerwonkę.Szkodliwe, bez względu na swoje właściwości użytkowe, które można wymieniać przez długi czas, mandarynki mogą zaszkodzić człowiekowi. Ten cytrusowy owoc jest przeciwwskazany u osób cierpiących na choroby dwunastnicy i żołądka, nie jest zalecane u pacjentów z zapaleniem błony śluzowej żołądka (o wysokiej kwasowości soku żołądkowego), tak jak mandarynki podrażniać błonę śluzową. W zapalenie pęcherzyka żółciowego, zapalenie wątroby, zapalenie nerek, lekarze mają całkowity zakaz spożywania owoców cytrusowych, mandarynki w tym. Istnieje prawdopodobieństwo uszkodzenia nerek (zwłaszcza, jeśli są choroby tego narządu). Reakcje alergiczne są jeszcze jednym bardzo ważnym momentem. W związku z tym należy wykluczyć mandarynki z diety ludzi, skłonność do rozwoju chorób alergicznych. Szczególną ostrożność powinny zachować kobiety, które karmią dziecko piersią, tak jak u dzieci skłonność do rozwoju alergii jest znacznie wyższa, niż u dorosłych.