Jak wykonać wędzarni

Istnieje wiele wariantów budowy domu коптилен. Wybór konstrukcji, zależy od tego gdzie masz zamiar się nadymać produkty – na pikniku, w ogrodzie lub nawet w mieszkaniu. Rozważmy przykład budowy uniwersalnej mini-wędzarni z wiadra i stacjonarnej wędzarni z blachy pocztowej.

Trzeba

  • – wiadro z pokrywą;
  • – drut ze stali nierdzewnej o średnicy 1 i 3 mm;
  • – piła, lub bułgarski;
  • – spawarka;
  • – blachy ze stali nierdzewnej;
  • – stal okrągły ze stali o średnicy 10 mm;
  • – kątowniki stalowe;
  • – ogniotrwałe cegły.

Instrukcja

1
Przygotuj prostą przenośny mini-wędzarni z wiadra. Cynkowane wiadro do tych celów użyć nie można. Zrób z drutu trzy kraty o różnych średnicach. Na dwie będą dawać z siebie produkty. Na trzecim (na dole) jest instalowany olejowa. Jest on niezbędny do tego, aby tłuszcz z produktów nie spływał na trociny.
2
Weź druty i nawiń ją na zewnątrz wiadra na odpowiedniej wysokości. Zmierz odpowiednią długość drutu, dodając 5 mm do spawania. Odetnij kawałek drutu brzeszczotem lub szlifierka. Zegnij drut w kręgu i gotować styk.
3
Переплетите wynikowy koło drutu ze stali nierdzewnej o średnicy 1 mm, lub umieścić go na górze cięcia drutu, tak, aby powstała siatka o oczku około jeden-dwa centymetry. Zrób w ten sposób trzy kratki.
4
Użyj jako tacy metalową płytkę. Jej średnica powinna być mniejsza od średnicy kraty, aby płyta nie pozwalał wolnego przepływu dymu z trocin. Trociny w копчении насыпаются na dno wiadra. Wiadro musi być szczelnie zamykane pokrywą.
5
Nadymać produkty w takiej wędzarni można, zawiesiwszy wiadro nad ogniskiem (domek opcja) lub po prostu umieszczając go na kuchence. Jednak przy tym pomieszczenie musi być dobrze wentylowane. Wędzenie w wędzarni takiej konstrukcji dzieje się bardzo szybko i zajmuje od piętnastu minut do jednej godziny (w zależności od produktu).
6
Zrób duży stacjonarny wędzarni gorącego wędzenia do wykorzystania jej na działce lub w sektorze prywatnym. Gotować pocztowa ze stali nierdzewnej bez dna. Jego rozmiar określić samodzielnie, w zależności od tego, jaką ilość produktów masz zamiar nadymać.
7
Mark i odciąć od okrągłej stali nierdzewnej o grubości co najmniej 10 mm wymagana ilość prętów dla produktów ze stali o grubości 3-5 mm – zrób pręty do instalacji olejowej. Ich długość powinna odpowiadać długości pocztowej.
8
Umieścić go wewnątrz pocztowej (w dolnej jego części) pręty do metalowej miski, a w górnej części – rogi, na które będą instalowane pręty z produktami. Moda ze stali drutu haki do zawieszania produktów. Zrób osłonę dla wędzarni z blachy ze stali nierdzewnej.
9
Wykopać płytką dziurę w wybranym do wędzarni miejscu i rozłożyć jej ściany cegieł. Rozmiar paleniska musi być zgodny z wymiarami stalowego pocztowej. Proces wędzenia produktów w takiej wędzarni odbywa się w następujący sposób.
10
Rozpal ogień w palenisku, daj дровам wypalenia. Umieść w węgle drzewne, wióry, trociny. Postaw na cegły paleniska przygotowaną wędzarni z produktami i miską.
11
Zamknij wędzarni metalową blachą, pozostawiając szczelinę do wyjścia dymu. Dostosuj przyczepność, zwiększając lub zmniejszając rozmiar tego otworu. Optymalną uważa się drążek, kiedy dym idzie równomiernie, gałęzie i kawałki тлеют, ale zapalają się. Produkty w niej коптятся kilka godzin.
Należy zwrócić uwagę
Do wędzenia użyj trociny, wióry i gałęzie drzew liściastych. Najlepsze są trociny drewna dębowego i bukowego. Trociny drzew iglastych lepiej nie używać, ponieważ ze względu na zawartość w nich substancji smolistych, które nadają produktom gorzkawy posmak.