Jak wybrać produkty dla podniesienia hemoglobiny
Jednym z najważniejszych wskaźników stanu zdrowia człowieka jest jego poziom hemoglobiny. W przypadku małej zawartości białka w krwi pojawiają się takie nieprzyjemne objawy jak zawroty głowy, uczucie otępienia, słabości. Zwiększyć poziom hemoglobiny można, włączając do swojej diety następujące produkty.
Instrukcja
1
Przy niskich wartościach hemoglobiny należy spożywać odpowiednią ilość produktów pochodzenia zwierzęcego: mięso (najlepiej czerwone – wołowina), wątroba, a także mleko, śmietana i masło.
2
Bardzo dobrze sprawdza się buraki. Jednak ona daje dobry wynik tylko przy regularnym jej stosowaniu w ciągu kilku miesięcy. To może być albo 30-40 gramów свежеотжатого soku lub 100-150 gramów gotowanych buraków, które można włączać w różne sałatki.
3
Z pewnością do wzrostu poziomu hemoglobiny we krwi, należy jeść jabłka, przy czym nie mniej niż 0,5 kg dziennie. Należy pamiętać, że po tym, jak zjedli jabłko, niepożądane w ciągu następnej godziny wypić herbatę, ponieważ utrudnia wchłanianie żelaza.
4
Sezonowe melony i arbuzy są również produkty, które przyczyniają się do wzrostu poziomu hemoglobiny. Można bez ograniczeń, najważniejsze to wiedzieć, jak prawidłowo wybrać спелую jagody, aby przypadkowo nie uruchomić tylko azotany.
5
Bardzo przydatna i jarzębiny, która dzięki rekordowym zawartości witaminy c doskonale radzi sobie z takim problemem jak anemia. Pić sok z jagód jarzębiny należy 3-4 razy dziennie po jednej łyżce stołowej.
6
Bardzo smaczne i zdrowe danie – sałatka z marchwi ze śmietaną. Ale znacznie bardziej efektywnie zwiększa poziom hemoglobiny świeży sok z marchwi. Warto go przyjmować po 100-150 ml trzy razy dziennie przed posiłkiem.
7
Doskonałym źródłem żelaza służą orzechy włoskie. Aby osiągnąć pożądany efekt, warto w dzień jeść nie mniej niż 100 gramów orzechów wymieszanych z miodem naturalnym. Tę dzienną porcję należy podzielić na 3-4 recepcja.
8
Proste i dostępne dla wszystkich środkiem jest wywar z dzikiej róży. Na noc zalać w termosie 2 łyżki suszonych jagód wrzącą wodą, a do rana leczniczy wywar będzie już gotowy. Spożywanie zaleca się 0,5-1 szklanki dziennie.
9
Zwykła pokrzywa, którą wielu niepotrzebnie uważają bezużyteczne chwastu, doskonale poprawia hemoglobinę. Aby nie „жалилась” – обдайте ją wrzącą wodą. Pokrzywy mogą być spożywane zarówno w stanie świeżym (dodając do sałatek), jak i suszone (przygotowując wywar). Крапивный wywar gotować proste – wystarczy tylko wlać łyżkę pokrzywy szklanką wrzącej wody i dać trochę do zaparzenia. Pić należy po łyżce kilka razy dziennie.