Jak wybrać dobry nóż kuchenny
Do gotowania każdej potrawy potrzebne są narzędzia skrawające – noże. Z ich pomocą wyciąć surowe mięso i ryby przed cieplnie, myć warzywa, owoce i pokroić na gotowe produkty. Aby wybrać dobry nóż, trzeba znać podstawowe znaki jakości narzędzi skrawających.
Instrukcja
1
Określ jakość лезвияГлавное w ostrzu, to jego powierzchnia tnąca. Aby praca w kuchni nie irytowało, wybierz ostre i trwałe narzędzie. Ostrza noży wykonane są z wielowarstwowej kutej stali, stali nierdzewnej i ceramiki. U wysokiej jakości metalu jednolity kolor i linia ostrzenia ostrza bez odprysku. Spójrz na noże z laserowego noża – nie тупятся przy użyciu. Sprawdź taki sposób obróbki: jeśli na krawędzi powierzchni widoczne są matowe ryzyko – śmiało kupić ten nóż. Wyroby z ceramiki ostre i też nie wymagają ostrzenia, ale są kruche i rozbijają się przy upadku. Jeśli nie przeszkadza wysoka cena, kup nóż z ostrzem ze stali kutej. U tych wyrobów idealna ostrość, wytrzymałość i trwałe usługi.
2
Wybierz materiał ручкиДля kuchennego noża ważna jest wygodna, lekka rękojeść, która jest wykonywana z różnych materiałów: drewna, metalu i tworzyw sztucznych. Uchwyt metalowy trwałe i higieniczne, ale od tego noża szybko się męczy ręka jest ciężka. Drewniany uchwyt wytrzymała i lekka, ale traci swój kształt podczas eksploatacji i zaczyna ślizgać się w dłoni. Wyjątek stanowią dar modele narzędzi, gdzie do produkcji używają drogich odmian drewna. Dobierz do pracy na kuchni nóż z plastikową rękojeścią: wygodne, za nią łatwe w utrzymaniu, i ona bardziej wytrzymałe drewniane.
3
Należy zwrócić uwagę na jakość montażu Części ostrza: ostrze i rękojeść powinny dokładnie przylegać do siebie. Jeśli są one połączone za pomocą nitów, ostrze musi wypełniać całą przestrzeń ręki. Należy sprawdzić, czy same nity: około nich nie powinno być pęknięć i odprysków. Koniecznie przed zakupem trzymaj nóż w ręku. Jeśli приглянувшаяся model ma opakowania, których nie można otworzyć bez uszkodzenia – przed tobą jest fałszywy.
4
Wybieraj różne noże nie można kupić jeden uniwersalny nóż. Dla ułatwienia pracy z produktami o różnym kształcie i wielkości istnieje wiele noży: mięsne, warzywne, do sera, chleba i innych produktów. Po pierwsze, podnieść do kuchni 4 głównych noża: duży, średni, mały i chleb. Duży nóż o długości ostrza 30-45 cm niezastąpiony do mięsa i ryb. Nóż średniej długości (30 cm) także jest w stanie измельчит produkty, a mała (20 cm) przydaje się podczas cięcia owoców. Wybierz jakość chleba nóż – nie złamie chrupiące grubą skórkę i pięknie нарежет miękkie w środku. Pamiętaj, że ten nóż nadaje się do cięcia arbuza i melona.
Należy zwrócić uwagę
Nie kupuj noże na rynku развалах – taka sprzedaż jest charakterystyczna dla niskiej jakości towaru.
Porada
Kupuj naostrzone noże – produkować traktowanie cięcia krawędzi pod odpowiednim kątem samodzielnie niemożliwe.