Jak udekorować sałatki

Pięknie urządzone potrawy pobudzają apetyt i przyczyniają się do lepszego trawienia, zapewniają atmosferę święta. Jasność i многоцветность sałatek nadają świeże, marynowane i warzywa gotowane, warzywa, jajka, owoce, oliwki. Najważniejsze jest to, aby ozdoby nie blokują całkowicie samo danie.

Trzeba

    • ogórek (świeży lub konserwowy),
    • pomidor świeży;
    • buraki gotowane;
    • szczypiorek;
    • sałatka;
    • skórka;
    • cytryna;
    • jajko na twardo;
    • szynka.

Instrukcja

1
„Kwiat” z plasterków ogórka

Odciąć od ogórka część o długości około 5 cm i Przeciąć wzdłuż na pół. Zrób podłużne wycięcia na banana. Te paski można używać do łodygi kwiatu. Przetworzony ogórek pokroić w cienkie plasterki. Podziel je i używać jak płatki do stokrotki. W środek kwiatu połóż połówki pomidory cherry.

2
„Róże” z pomidora

Odetnij po spirali skórki pomidory jednym paskiem do ogonka, zaczynając od podstawy. Im cieńsza będzie pasek, tym bardziej regularny można ją zawinąć. Pomidor powinien być dojrzały, ale mocne. Rozwiń pasek w płaską spiralę, kładąc jej miąższem do dołu na stole. Następnie zbieraj pasek w rozety, wykorzystując szeroką część jako podstawa. Podobne do „róży” można przygotować również z obieranie ogórka, paski gotowane buraki, marchew, słonej ryby.

3
Свекольные serca

Ugotować buraki średniej wielkości, ostudzić i dokładnie wyczyścić. Pokroić ją w cienkie plasterki, a następnie za pomocą foremki wyciąć serduszka. Pozostałe przycinania drobno posiekać i służy do zabarwienia majonezu lub śmietany. Takie свекольные serca będą bardzo istotne dla sałatek, dań na Walentynki.

4
„Serpentyna”

Pokroić wzdłuż strzałki zielonej cebuli, oni sami zwinięte w piękne „loki”. Można zanurzyć je w zimnej wodzie na kilka sekund do większej кудрявости. Odetnij skórkę owoców cytrusowych specjalny frez. Takie paski nie tylko będą ozdobą kuchni, ale i nadać im smaku.

5
„Motyl” z owoców cytrusowych

Do gotowania motyli wybierz gęste cytryny z niewielką ilością nasion. Pokroić ostrym nożem na cienkie plasterki i usunąć nasiona. Z dwóch połówek zrób skrzydła motyla. Z cienkich pasków papryki zrób jej wąsy. Cytrynę można zastąpić pomarańczą.

6
„Кулечки” z kiełbasy

Pokroić kiełbasę lub szynkę bardzo cienkie plasterki. Umieść je na siebie i zrób nacięcia od środka do krawędzi. Następnie każdy plasterek zjazd „кулечком”.

7
„Grzybek” z jajka

Odetnij trochę jajko od dołu do stabilności, ułożyć połówki pomidora i nałóż na nią odrobinę majonezu lub śmietany — uda muchomor.